Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο πρόγραμμα του υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης για τα σχέδια βελτίωσης. Μετά τους αγρότες της Κρήτης που διαμαρτύρονται για τις πολύ χαμηλές πιστώσεις οι οποίες προβλέπονται για το νησί σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, τώρα ήρθε η σειρά των γεωπόνων του δημοσίου. 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Χανίων της ΠΕΓΔΥ κάνει λόγο για απαξίωση των γεωπόνων καθώς οι αξιολογήσεις των φακέλλων για τα σχέδια βελτίωσης θα γίνονται απο την Αθήνα και μάλιστα απο \”εξωτερικούς αξιολογητές\”
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση αναγράφονται τα εξής :
\”Το τελευταίο διάστημα όλοι βιώνουμε τις αλλαγές που έφερε η εφαρμογή του Καλλικράτη. Στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης ήταν η αποκέντρωση και ο αυτόνομος σχεδιασμός σε κάθε Περιφέρεια. 
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης. Διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία που ακολουθείται φέτος είναι τελείως διαφορετική από πριν αφού η αίτηση και οι φάκελοι θα στέλνονται απευθείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακάμπτοντας τις πρώην Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών και τις Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των Περιφερειών. 
Με τα σημερινά δεδομένα ένας φάκελος πληρωμής (χωρίς ελλείψεις) νέου γεωργού ή σχεδίου βελτίωσης ελέγχεται και διεκπεραιώνεται από τη Δ/νση Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής σε 30 ημέρες το πολύ. Ο ίδιος φάκελος στη συνέχεια για να ελεγχθεί από το Υπουργείο και να πάει για πληρωμή χρειάζεται από 6 μήνες μέχρι 2,5 χρόνια. 
Διερωτάται λοιπόν κάποιος πώς η υπηρεσία του Υπουργείου που δε μπορεί να τηρήσει τους χρόνους σε έλεγχους ρουτίνας, είναι ικανή να βγάλει σε πέρας την παραλαβή και αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης για όλη την Ελλάδα που εκτιμούμε ότι θα είναι πάνω από 3500-4000 φάκελοι.
Μέχρι τώρα τα σχέδια βελτίωσης τα διαχειρίζονταν περίπου 200 γεωπόνοι νομαρχιών και περιφερειών με εμπειρία στα συγκεκριμένα κοινοτικά προγράμματα, και οι οποίοι ήταν σε άμεση επαφή με τους παραγωγούς και τους παρείχαν τεχνική στήριξη για την πραγματοποίηση καταλλήλων επενδύσεων με γνώμονα τόσο τις συνθήκες της περιοχής, της αγοράς αλλά και τις δυνατότητες της εκμετάλλευσης τους. Επομένως εφόσον η διαχειριστική αρχή του Υπουργείου που δεν γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, πώς θα βοηθήσει και πόσο επιστημονική και όχι διοικητική θα είναι η αξιολόγηση εφόσον πραγματοποιηθεί από εξωτερικό αξιολογητή κεντρικά και όχι στις περιφέρειες;
Θεωρούμε απαράδεκτο με τις σημερινές συνθήκες της οικονομίας να δίνεται δυνατότητα την αξιολόγηση να την κάνει εξωτερικός αξιολογητής και να μένουν αναξιοποίητοι γεωπόνοι με εμπειρία στη διαχείριση προγραμμάτων που θα κάθονται άπραγοι και θα πληρώνονται για να μην κάνουν τίποτα. 
Πέρα όμως από αυτό το τεχνικό ζήτημα εάν επαρκούν οι πόροι του Υπουργείου τίθενται και άλλα πιο ουσιαστικά θέματα. O κ. υπουργός κατά την επίσκεψη του στο Ρέθυμνο τον περασμένο Νοέμβριο δήλωνε ότι θα βγάλει τους γεωπόνους στο χωράφι και ότι οι 200 τόσοι γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι της Κρήτης μπορούν να κάνουν επανάσταση!
Με αυτές τις πρακτικές ο γεωπόνος απομακρύνεται οριστικά από το χωράφι αλλά και από τον αγρότη. Απομακρύνεται ο αγρότης από τις υπηρεσίες που είναι κοντά του και θα πρέπει η πληροφόρηση και οποιαδήποτε επικοινωνία να γίνεται με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα. 
Τελευταίο θα αναφέρουμε και το ηθικό (και όχι μόνο) ζήτημα που αφορά τους πολλούς νέους γεωπόνους που προσελήφθησαν την τελευταία 10ετία μέσω ΑΣΕΠ και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους, περισσότερες από μια ξένες γλώσσες, γνώση υπολογιστή κλπ και απέκτησαν εμπειρία και θέλουν να είναι αποδοτικοί και παραγωγικοί στην εργασία τους αλλά το υπουργείο αποφασίζει να τους απαξιώσει και να τους παροπλίσει από τα πρώτα κιόλας βήματα τους. 
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι το Υπουργείο για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι δεν έχει σχεδιασμό ούτε όραμα τόσο για τις υπηρεσίες αλλά κυρίως για το σύνολο του αγροτικού τομέα. 
Καλούμε τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην προχωρήσει αυτή την διαδικασία. 
Εάν ο κ Σκανδαλίδης πραγματικά θέλει τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως είναι ο τίτλος του προγράμματος, να αναθέσει τη διαδικασία στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες όπως προέβλεπε αρχικά η ΚΥΑ των Σχεδίων Βελτίωσης.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΓΔΥ
Δασκαλάκη Άννα
Βογιατζάκης Παντελής 
Ροσμαράκη Ιωάννα\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook