Γκρίζες ζώνες υπάρχουν γύρω από τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του περιουσιολογίου.

Η οικοδόμηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της εφορίας έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και  όπως δείχνουν δηλώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου μέχρι το τέλος του έτους το έργο που φιλοδοξεί να επιφέρει το καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή θα έχει μπει σε φάση παραγωγικής λειτουργίας.

Οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν πρώτα να δηλώσουν στην εφορία και σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ανοίξει στο taxisnet τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν έχει σήμερα γνώση η εφορία.  

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στην εφορία χρήματα που διατηρούν σε μετρητά στην Ελλάδα ή το εξωτερικό καθώς και καταθέσεις και ακίνητα που έχουν σε ξένη χώρα. Δεδομένο είναι ότι θα δηλωθούν στο περιουσιολόγιο και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας όπως είναι τα έργα τέχνης.

Ωστόσο, από τους παραπάνω σχεδιασμούς προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το όλο εγχείρημα.

– ποια θα είναι η διαδικασία για την δήλωση των δεδομένων στην εφορία. Φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί φοβούνται ότι τελικά θα βρεθούμε ενώπιον μιας νέας γραφειοκρατικής και περίπλοκης διαδικασίας, όπως είναι η συμπλήρωση ενός νέου ηλεκτρονικού εντύπου στα πρότυπα… ταλαιπωρίας του Ε9 πριν επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ.

– πως θα διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των σχετικών δεδομένων τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιοποιηθεί κρούσματα διαρροών δεδομένων φορολογικού χαρακτήρα. Οι κίνδυνοι από τέτοιες διαρροές είναι δεδομένοι. Ποιος θα προφυλάξει ακόμη και φορολογούμενους της μεσαίας τάξης που από αποταμίευση ή κληρονομιά έχουν συγκεντρώσει ένα ποσό το οποίο ως πληροφορία θα φτάσει στον υπόκοσμο.

– πίσω από την πλήρη καταγραφή των περιουσίας κάθε φορολογούμενου πώς διασφαλίζεται ότι δεν κρύβονται σχεδιασμοί για την επιβολή ενός οριζόντιου φόρου περιουσίας σε συνάρτηση πάντα με τις δημοσιονομικές ανάγκες στη χώρα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook