Πρόβες κάνει ο Βασίλης Σκουλάς   εν όψει της συναυλίας στο  Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου 2015  όπου θα παρουσιάσει έργα Μικη Θεοδωρακη  και ethnic  τραγούδια.

Η παράσταση που ετοιμάζει ο Βασίλης Σκουλάς για το κοινό του με τίτλο «Σε ρυθμούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» θα είναι αριστουργηματική.

Ο “Πατριάρχης” της Κρητικής μουσικής που με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα στο πέρασμα των χρόνων επιλέγει τα καλλιτεχνικά του βήματα βρήκε τηνκαλλιτεχνική αιτία για να ανέβει στην σκηνή  του Ηρωδείου και να αποζημιώσει για μια φορά ακόμα το κοινό του.

Ας σημειώσουμε ότι τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα στις μεγάλες του παραστάσεις και στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αναγνωρίζεται ως μια προσωπικότητα καθολικής αποδοχής και κύρους.

Ο Βασίλης Σκουλάς δουλεύει το τελευταίο διάστημαέργα  του Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την γνωστή πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτηΤατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία θα ερμηνεύσει καικλασικά έργα του συνθέτη εμπνευσμένα από την Κρήτη,τον τόπο καταγωγής του, όπως τον «Συρτό Χανιώτικο»,μεταξύ άλλων , για πιάνο και κρουστά. Έργο πουγράφτηκε στην Κρήτη το 1952 «… στο Συρτό, μιμούμαιστο πιάνο το λαούτο που συνοδεύει την κρητική λύρα, εξου και επαναλαμβανόμενες στακάτες νότες… » θαγράψει ο Μίκης Θεοδωράκης στην αυτοβιογραφία τουόπου αφιερώνει σημαντικό μέρος στην κρητική μουσικήκαι στον ρόλο που έπαιξε για τον ίδιο «… απέκτησα έναμουσικό θεμέλιο που πάνω του θα εχτιζα την νέαμουσική μου…».
 
Οι ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά, του σπουδαίουκρητικού  ερμηνευτή, στο έργο του Μίκη Θεοδωράκηαποτελούν την συνέχεια της προσέγγισης του έργου τουσυνθέτη με επίκεντρο την επιρροή στο εργο του τηςπαραδοσιακής και ειδικά της Κρητικής μουσική, στοιχεία που εμφανίζονται πχ στα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας του Γιάννη Ρίτσου, μέρος των οποίων θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Σκουλάς και σε άλλα που θαακούσουμε.

Το νήμα αυτό θα ξετυλίξει η Τατιάνα Παπαγεωργίου , που έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά το πρόγραμμα και μας έχει συνηθίσει σε σχεδιασμό παραγωγών κύρους καιμεγάλης επιτυχίας στο Ηρώδειο για σειρά ετών.  

Η πρώτη απόπειρα έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνώντον περασμένο Μάιο με μεγάλη επιτυχία όπου το κοινό ανταποκρίθηκε με καθολική αποδοχή και αληθινή συγκίνηση ενώ  τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε την παράσταση στοΗρώδειο στις  26 Σεπτεμβρίου για να ακούσουμε  δωρικές ερμηνείες από τον Ανωγειανο Βασίλη Σκουλάστο πνεύμα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη.

Ερμηνείες που έχουν το πλεονέκτημα της βιωματικήςπροσέγγισης λογω εντοπιότητας, ευαίσθητηςψυχοσύνθεσης, κρητικής λεβεντιάς, με βαθύ στοχασμόκαι ψυχική καθαρότητα που χαρακτηρίζουν,  τον τόπο,τον ερμηνευτή αλλά και τον μεγάλο συνθέτη.

Και κάτι ακομη όμως τον φέρνει στην σκηνή του Ηρωδείου και είναι η συνεργασία που κάνει τον τελευταίο καιρό  με τον διεθνή ethnic καλλιτέχνη HaigΥazdjian (Χαικ Γιαζιτζιαν), δουλεύοντας σεπαραδοσιακά τραγούδια Κρήτης και δημοφιλή  Αραβόφωνα που συναντώνται και στην Κρήτη , όπως Χαλεπιανός Μάνες, Μεσοπέλαγα Αρμενίζω, Φιδελέ κα που θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε εναλλαγή ελληνικών κα αραβικών στίχων μια αριστουργηματικήδουλειά που ενθουσίασε το κοινό.

Μαζί τους ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης το ιστορικόσυγκρότημα παραδοσιακών χορών που εντυπωσιάζει επίσκηνής με την αριστουργηματική τεχνική και τονσυγχρονισμό αλλά και την πλούσια ιματιοθήκη και τιςφορεσιές τους θα έρθει από το Ρέθυμνο συνοδεία με τους«Ριζίτες» στιβαρούς Κρητικούς που τραγουδούν ριζίτικατραγούδια και θα συμπληρώσουν το πάνθεο μουσικήςκαι θεάματος για το αθηναϊκό κοινό.  

Μια αριστουργηματική παράσταση, με χρώματα,έντονους ρυθμούς, κρητικά στιβάνια και μαντήλια  «σαρίκια» με αποκορύφωμα τους ήχους του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη  θα πρωταγωνιστήσει  φέτος στο Ηρώδειο.

Αναμένεται ως η  παράσταση της Χρονιάς ! Μην την χάσετε.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνευμόνων ‘’Η ΣΚΥΤΑΛΗ’’.

Εισιτήρια από 16 ευρώ, 29 κ 45 ευρώ διακεκριμένη,Τηλ 210-7234567. WWW. ΤΙCKETSERVICES.GR-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 39 (ΣΤΟΑ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook