Για την ερχόμενη Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου έχει καθοριστεί η δικάσιμος στα Δικαστήρια Ρεθύμνης, με κατηγορούμενο τον Γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για το βιβλίο του αναφορικά με την Μάχη της Κρήτης και με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, μετά την παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας και την προανάκριση που ακολούθησε, παρέπεμψε σε δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου το Γερμανό καθηγητή, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. 

Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου, άσκησε δίωξη αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», στο πρωτότυπο γερμανικό «Η Κατάκτηση της Κρήτης», με σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου».

Όμως, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, η γερμανική πρεσβεία συμβουλεύει τον κ. Ρίχτερ να μην παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο διάσημος ιστορικός Χάινς Ρίχτερ θα πρέπει να απαντήσει στις 2 Σεπτεμβρίου σε δικαστήριο στην Κρήτη στις κατηγορίες για ρατσισμό και ναζιστική προπαγάνδα. 

Ο καθηγητής, ο οποίος έχει τιμηθεί και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θεωρεί τον εαυτό του θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης. Δηλώνει σχετικά στην εφημερίδα:

 “Είμαι το θύμα του μίσους που έχουν στην Ελλάδα έναντι γερμανών πολιτικών” Ο κ. Ρίχτερ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 3 έτη και φοβάται τα χειρότερα. “Το μίσος για την περίοδο της κατοχής έχει επανέλθει. Οι μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολύ ζωντανές. Αυτή τη στιγμή, κάθε Γερμανός είναι ένας ναζί”. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μιας και το βιβλίο είχε εξαντληθεί στην Ελλάδα, ο εισαγγελέας βασίστηκε αποκλειστικά σε αναφορές που έγιναν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

 Ο κ. Ρίχτερ λέει ότι είναι εξοργιστικό ότι από όσους διαμαρτύρονται ενάντια στο βιβλίο ουδείς έχει διαβάσει το βιβλίο ή άλλα βιβλία του. Ο κ. Ρίχτερ φοβάται ότι δε θα του ξαναεπιτραπεί να πατήσει στην Κρήτη. 

Η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα συμβούλευσε τον κ. Ρίχτερ να μην παρουσιαστεί στη δίκη που θα γίνει στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook