Συμπληρώνεται ένας μήνας με την επαναλειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου σε καθεστώς capital controls. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν στραγγαλίσει ουσιαστικά την λειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι όγκοι συναλλαγών έχουν συρρικνωθεί δραματικά, με τους ξένους επενδυτές να αποτελούν την αποκλειστική κινητήριο δύναμη, την στιγμή που οι Έλληνες επενδυτές αδυνατούν λόγω περιορισμών να συμμετάσχουν στο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι.

Ο γενικός δείκτης δείχνει να σταθεροποιείται λίγο πάνω από τις 600 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 20% περίπου  από την τελευταία συνεδρίαση στις 26/6 πριν την επιβολή των capital cοntrols. Η μεγάλη σφαγή έχει σημειωθεί όμως στον τραπεζικό κλάδο όπου οι μετοχές του μετρούν απώλειες που υπερβαίνουν το  70% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Αιτία είναι η αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αντίστοιχη αραίωση που αναμένεται να προκαλέσει στους παλαιούς μετόχους των τραπεζών.

Οι εθνικές εκλογές αποτελούν παραδοσιακά μία περίοδο αναμονής για το χρηματιστήριο. Το εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδοτεί συνήθως σημαντικές χρηματιστηριακές εξελίξεις. Με μία σαφή προτίμηση προς τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε δύο σημαντικές ανοδικές πορείες τόσο μετά τις εκλογές του 2004 όσο και πιο πρόσφατα με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Αν πάμε λίγο πιο πίσω χρονικά θα διαπιστώσουμε ότι η καλύτερη περίοδος σε απόδοση για το ελληνικό χρηματιστήριο υπήρξε η διετία 1985-1987. Ήταν η διετία προσαρμογής του ΠΑΣΟΚ στην οικονομική πραγματικότητα, όταν με υπουργό εθνικής οικονομίας τον Κ. Σημίτη προέβει σε υποτίμηση της δραχμής και ξεκίνησε την εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος.

Αντίθετα η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα βυθίζουν τα χρηματιστήρια και τα οδηγούν σε σημαντικές απώλειες. Το πρόσφατο παράδειγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και η χρηματιστηριακή συμπεριφορά κατά την περίοδο 1981-1985 (την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ δηλαδή) αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.

Η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική λοιπόν και όχι αυτή καθαυτή η ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος είναι η κινητήριος δύναμη του χρηματιστηρίου. Απλά συνήθως οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις είναι από την αρχή φιλικότερες προς τις αγορές και την ελεύθερη οικονομία ενώ οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις απαιτούν συνήθως μιά περίοδο προσαρμογής.

Η εκλογή μιάς κυβέρνησης με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προοπτική τουλάχιστον 2-3 ετών θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της χώρας και θα αποτελέσει σημαντικό καταλύτη ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η κυβερνητική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την τόσο απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τώρα πια που το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο φαίνεται να έχει απαντηθεί οριστικά από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, το σενάριο της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού αποτελεί  την λύση που μπορεί να προσφέρει καλύτερα την πολυπόθητη κυβερνητική σταθερότητα.

  • Ο Μηνάς Παπαδάκης είναι Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος – Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook