Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια των δανείων για την «διάσωση» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας των οικονομιών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στα 30 έτη.

Αυτό ανέφεραν δύο πηγές χωρών-μελών της Ευρωζώνης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ΕΕ σκέπτεται να προχωρήσει στην κίνηση αυτή για να θέσει τέλος στο θόρυβο σχετικά με την κρίση χρέους.

Οι πηγές είπαν ότι ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της ιδιαίτερα ισχυρής γερμανικής κεντρικής τράπεζας, έχει προτείνει να παραταθεί η διάρκεια των δανείων από τα τρία έτη (για την Ελλάδα) και τα επτά (για την Ιρλανδία) στο πλαίσιο ενός συνεκτικού πακέτου για να ξεπεραστεί η κρίση.

Η ιδέα εξετάστηκε στις εντατικές συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργούς χωρών της Ευρωζώνης, κεντρικούς τραπεζίτες και αξιωματούχους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, κατά τις ίδιες πηγές.

Συζητούνται «όλων των ειδών οι ιδέες. Δεν γνωρίζω πόσο βάρος έχει αυτή (η συγκεκριμένη)… αλλά ασφαλώς δεν είναι πρωτάκουστη. Η Βρετανία και ορισμένες άλλες χώρες αποπλήρωσαν μόλις πρόσφατα ορισμένα ομόλογα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε μια πηγή.

«Συζητείται η επαναγορά ομολόγων»

«Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές», δήλωσε από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται, όχι επίσημα» πρόσθεσε.

«Έχουμε οδικό χάρτη»

Δύο φορές απέκλεισε κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας με 30 κορυφαίους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. «εάν ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή \”κούρεμα\” θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίσης». «Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το χρέος και δεν ακολουθούμε το δρόμο της αναδιάρθρωσης. Είμαστε στον καλό και σωστό δρόμο» πρόσθεσε.

nooz.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook