Στον Μάριο Ντράγκι είναι σήμερα Πέμπτη στραμμένα τα μάτια των αγορών που θέλουν να δουν εάν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δώσει σήμα ότι είναι έτοιμος να λάβει κι άλλα μέτρα, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Οι πιέσεις αυτές έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της μεγάλης πτώσης τιμών των εμπορευμάτων και ιδιαίτερα του πετρελαίου.
 
Την ίδια στιγμή άνοδο έχουν σημειώσει τα επιτόκια κρατικών ομολόγων. Τα επιτόκια του κρατικού χρέους της Γερμανίας με 10ετή διάρκεια έφτασαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων λόγω της παγκόσμιας αστάθειας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κίνδυνο για την ΕΚΤ επειδή, για να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της αύξησης του πληθωρισμού και της ιδιωτικής κατανάλωσης, τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα δελεάζοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις να ξοδέψουν περισσότερα.

Όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα, τα επιτόκια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τώρα οι αναλυτές λένε ότι περιμένουν από τον Ντράγκι να επαναλάβει τη δέσμευσή του να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook