Την Παρασκευή, 4 Σεπτέμβρη 2015, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει τη σειρά εικαστικών δράσεων «ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ – Πεδίο Δράσεων Σύγχρονης Τέχνης» στην Πλατεία 1821, με στόχο την ανέλιξη της πλατείας σε πεδίο σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας την και την άμεση διαδραστική επαφή του κοινού με την σύγχρονη τέχνη. 

Ταυτόχρονα στις 8.30 μ.μ. θα εγκαινιαστούν τρείς αυτόνομες εικαστικές εκθέσεις σε ισάριθμους ξεχωριστούς και σημαντικούς για την ιστορία της πλατείας χώρους και συνάμα θα παρουσιαστούν ελεύθερες εικαστικές δράσεις στον κεντρικό χώρο της πλατείας.

1.Στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκου θα εγκαινιαστεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Θεωρίες C» σε επιμέλεια του Ιστορικού της Τέχνης Κώστα Λάβδα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Κεχαγιόγλου, Πάνος Κουφός και Μανούσος Χαλκιαδάκης. Διάρκεια 4.9.2015 – 24.9.2015. Ανοικτά καθημερινά 20.00 – 23.00.

Η εικαστική πράξη είναι ο μηχανισμός που ϕέρνει στο ορατό, σαρκώνει με μίαν έννοια το κρυμμένο, το μυστικό. Του δίνει σάρκα και οστά, μέσα από τα υλικά και την χειρονομία κάνει το αϕανές ορατό.

2.Στην οθωμανική Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας θα εγκαινιαστεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Λουτρικόν» σε επιμέλεια του Ιστορικού της Τέχνης Δρ Θανάση Μουτσόπουλου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λαμπρινή Μποβιάτσου και Άρις Στοΐδης. Διάρκεια 4.9.2015 – 24.9.2015. Ανοικτά καθημερινά 20.00 – 23.00.

O επιμελητής της έκθεσης και Ιστορικός της Τέχνης Δρ Θανάσης Μουτσόπουλος αναφέρει: «Ο Άρις Στοΐδης και η Λαμπρινή Μποβιάτσου στήνουν μια εγκατάσταση στην οθωμανική Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας. Το στοιχείο του νερού εκεί δίνει αφορμή στους δυο καλλιτέχνες να σχολιάσουν την έννοια του λουτρού και τη σχέση του με τα δύο φύλα. 

3.Στην Αίθουσα Τέχνης ΣΤΟΑrt θα εγκαινιαστεί η εγκατάσταση φωτογραφίας της Αγγελικής Δουβέρη «Μονογραφίες IV» σε επιμέλεια του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη. Διάρκεια 4.9.2015 – 24.9.2015. Ανοικτά καθημερινά 10.00 – 23.00.

O επιμελητής της έκθεσης Iωάννης Ν. Αρχοντάκης σημειώνει: «Με την εγκατάσταση φωτογραφίας “This is how I feel – Αυτό είναι το πώς αισθάνομαι” η Αγγελική Δουβέρη δείχνει το οργισμένο φωτογραφικό της πρόσωπο στην καθεστηκυία τάξη των αποδεκτών του μηνύματος. 
 
Οι τρείς εκθέσεις και οι ελεύθερες εικαστικές δράσεις στο χώρο της πλατείας εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Αίθουσα Τέχνης Στοά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Όλες οι δράσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook