Μεγαλύτερο από το σύνολο των δανείων από την τρόικα προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι το ποσό των απλήρωτων οφειλών που αναγκάστηκαν να διαγράψουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το 2010, υποστηρίζει ο όμιλος διαχείρισης πιστώσεων Intrum Justicia.

Πέρσι, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διέγραψαν χρέη ύψους 312 δισ. ευρώ -ποσό αυξημένο κατά 4% από τα 300 δισ. ευρώ που αναγκάστηκαν να διαγράψουν το 2009.

«Οι περισσότεροι πελάτες μας περιμένουν μέχρι να απελπιστούμε εντελώς, και μετά ζητούν μείωση του ποσού που οφείλουν. Και το δεχόμαστε γιατί είναι καλύτερο από το τίποτα», σχολίασε χαρακτηριστικά Βρετανός επιχειρηματίας.

Η αποφυγή ή έστω η καθυστέρηση των πληρωμών ήταν πάντα ένα από τα προβλήματα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, όπως τα σούπερ μάρκετ, που φημίζονται για τα σκληρά παζάρια και τις πιέσεις προς τους προμηθευτές τους. Όμως, η κατάσταση αυτή γενικεύθηκε εξαιτίας της κρίσης, με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν την ατμομηχανή της ανάκαμψης, να παραπαίουν.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι σωροί των απλήρωτων λογαριασμών, σε συνδυασμό με την κρίση, την αύξηση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, και τους αυστηρότερους όρους χορήγησης δανείων από τις τράπεζες, θα οδηγήσουν σε αύξηση των χρεοκοπιών και των περικοπών θέσεων εργασίας, πλήττοντας το διασυνοριακό εμπόριο και στραγγαλίζοντας την ανάκαμψη. «Το 25% των χρεοκοπιών οφείλεται σε καθυστέρηση πληρωμών και οι εταιρείες δεν μπορούν να επεκταθούν ή να κρατήσουν το προσωπικό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ανίκα Μπίλμπεργκ, της Intrum Justicia.

Ο σουηδικός όμιλος υποστηρίζει ότι το 28% των 6.000 εταιρειών σε 25 χώρες που έλαβαν μέρος στις μετρήσεις της πιστεύει πως η καθυστέρηση των πληρωμών συνιστά απειλή όσον αφορά την επιβίωσή τους, ενώ οι μισές από αυτές δήλωσαν ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη. Στη Βρετανία, πάνω από τις μισές εταιρείες φοβούνται για την επιβίωσή τους, εξαιτίας των καθυστερημένων πληρωμών, ενώ το 65% υποστηρίζει ότι το πρόβλημα αυτό πλήττει την ανάπτυξη.

imerisia.gr