Με αφορμή περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Μ. Συντυχάκη, μέλος της Ε.Π Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, στον παιδικό σταθμό Αλικαρνασσού, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου παραμένει εκρηκτική, λίγες μέρες μετά την τυπική έναρξη της λειτουργίας τους καθώς με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει καθυστέρηση στην προκήρυξη και τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ το οποίο δημιουργεί μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς που τελικά θα ξεκινήσει μετά τις 15 Σεπτέμβρη όπως φαίνεται. Έτσι υπάρχει φόβος χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών αφού το ΕΣΠΑ δυστυχώς συμπληρώνει χρηματοδοτικά την λειτουργία των παιδικών σταθμών. Χαρακτηριστικά στον παιδικό σταθμό της Αλικαρνασσού από τα 125 παιδιά που φιλοξενούσε πέρυσι σήμερα είναι μόνο 20.»

Και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα σημείωσε «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στράγγισε τους δήμους και τις δομές από τα χρηματικά διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν έδωσε έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου, έστω και έκτακτου, προσωπικού. Την ίδια στιγμή έχουν παγιωθεί οι ευκαιριακές συμβάσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι σε διαρκή αβεβαιότητα.»
«Σε επίπεδο Ηρακλείου το μόνιμο προσωπικό είναι λιγότερο πια από τους συμβασιούχους και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΔΣ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ για προσλήψεις τέτοιου προσωπικού καθώς ισχυρίζεται ότι το προσωπικό επαρκεί. Επιπλέον, υπάρχει το σοβαρότατο ζήτημα με τους 35 εργαζόμενους που δικαιώθηκαν δικαστικά και αντί να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να κρατηθούν με κάθε τρόπο, η δημοτική αρχή άσκησε έφεση, με πιθανότερη κατάληξη την απόλυση τους. Επίσης στο ΔΟΠΑΦΜΑΗ οφείλονται μεγάλα ποσά από το περσινό πρόγραμμα ενώ οι ανανεώσεις των συμβάσεων των εργαζομένων με ΕΣΠΑ είναι στον αέρα.»
Τέλος, ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε πως «το ΚΚΕ ζητά να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία και έκτακτα μέτρα για την πλήρη λειτουργία των παιδικών σταθμών, να καλυφτούν όλες οι αιτήσεις και για όλα τα παιδιά, να διασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό και η αναγκαία έκτακτη  χρηματοδότηση των δημοτικών δομών, χωρίς οι γονείς να αναγκαστούν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά.

•    Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το ΔΟΠΑΦΜΑΗ, το Δήμο, την ΚΕΔΕ ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και επαρκής λειτουργία των παιδικών  σταθμών. Να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις που έχουν λήξει.  
•    Με απόφαση του ΔΣ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ να ζητηθεί ΤΩΡΑ από το δήμο να παραιτηθεί από την έφεση του. Οι 35 εργαζόμενοι που εργάζονται χρόνια, είναι απολύτως απαραίτητοι για τη στοιχειωδώς απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. 
•    Να γίνουν προβλέψεις και να ζητηθεί προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά. 
•    Να καταργηθούν τα τροφεία και το αντίτιμο. ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για ΟΛΑ τα βρέφη και νήπια με την εποπτεία και αποκλειστική χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών τους στην δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ένα δρόμο έχουν. Να οργανώσουν την πάλη τους, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή  πολιτική στο σύνολο της.  Να ανοίξουν το δικό τους δρόμο για το δικό τους κράτος και εξουσία και που οι ζωτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του παιδιού, είναι θεμέλιο του σχεδιασμού και της οργάνωσης τους. Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα μπορούμε και θα ανοίξουμε το δρόμο.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook