Ένα προς ένα και εξονυχιστικά ερευνούν οι λιμενικοί τα κοντέινερ του φορτηγού πλοίου Haddat 1, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει όλη την ημέρα.

Στο μεταξύ εντός των επόμενων ωρών, αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ηρακλείου τα επτά μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Υπενθυμίζεται πως χθες κατά την εκφόρτωση, των δύο (02) πρώτων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είχαν φορτωθεί στο ISKENDEROUN Τουρκίας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά που περιείχαν συνολικά 491.950 σφαίρες των 9mm, καθώς και περίπου 5.000 καραμπίνες αστυνομικού τύπου.

 

Στο μεταξύ και σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” σε μαύρη λίστα εταιρειών που διακινούν όπλα προς τη Συρία εμφανίζεται καταχωρισμένη η διαχειρίστρια εταιρεία του φορτηγού πλοίου «Haddad 1», το οποίο εντοπίστηκε νότια της Κρήτης φορτωμένο με σφαίρες και όπλα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την 1η Φεβρουαρίου 2015 μέχρι τουλάχιστον την 23η Ιουνίου (ημερομηνία τελευταίας επικαιροποίησης των σχετικών βάσεων δεδομένων), το υπό σημαία Βολιβίας φορτηγό πλοίο εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Η επωνυμία της εταιρείας παραπέμπει ευθέως στο φορτηγό πλοίο «Haddad 1», ενώ στην ίδια ακριβώς διεύθυνση φέρεται να έχει την έδρα της και η διαχειρίστρια εταιρεία του «Haddad 1». Στην πράξη πάντως, καμία από τις δύο εταιρείες δεν βρίσκεται στη δηλωθείσα διεύθυνση στον Πειραιά, όπως προέκυψε από επιτόπια έρευνα.

Σε έκθεση – έρευνα που συνέταξε τον Σεπτέμβριο του 2013 μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, η διαχειρίστρια και πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Haddad 1» συγκαταλέγεται σε κατάλογο εταιρειών που στη διάρκεια του 2012 πραγματοποίησαν δρομολόγια από το λιμάνι Oktyabrsk της Ουκρανίας προς τα λιμάνια της Συρίας, Tartus, Al Ladaqiyah και Baniyas. Συγκεκριμένα, από τον σχετικό κατάλογο που συνέταξαν οι Αμερικανοί ερευνητές προκύπτει ότι δύο πλοία της εταιρείας κατέπλευσαν στη διάρκεια του 2012 συνολικά εννέα φορές σε λιμάνια της Συρίας, μεταφέροντας πιθανότατα οπλισμό που είχαν φορτώσει από την Οδησσό.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook