Ολοκληρώθηκε από το Λιμενικό Ταμείου Νομού Χανίων το έργο «Βελτίωση υποδομών Λιμενίσκου Μαραθίου Ακρωτηρίου» προϋπολογισμού 120.000,00 € με Φ.Π.Α., το οποίο αφορά την πλήρη ανακατασκευή και αναβάθμιση του παραλιακού δρόμου του Μαραθίου μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο με επίστρωση από κυβόλιθους, καθώς και την επισκευή και την επένδυση με λιθοδομή του κρηπιδώματος στη νότια πλευρά του δρόμου.

Το έργο αυτό είχε ενταχθεί από το Λ.Τ.Ν.Χ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2013 του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου και η μελέτη του είχε κατ’ αρχήν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) του Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια εκδόθηκε η αντίστοιχη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, καθώς ο δρόμος γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο.

Πιο αναλυτικά οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου αυτού είναι:

Α) Σε όλη την επιφάνεια του παραλιακού δρόμου έγινε καθαίρεση των ασφαλτικών και των επιστρώσεων από σκυρόδεμα, διαμόρφωση των επικλίσεων με υπόβαση και στη συνέχεια επίστρωση με ορθογωνικούς κυβόλιθους από γρανίτη εν ξηρώ σε στρώση από άμμο, ενώ έγινε πλήρωση των αρμών με ασφαλτική μαστίχη. Επίσης τοποθετήθηκαν νέοι στύλοι φωτισμού κατά μήκος του δρόμου, ενώ κατασκευάστηκε μεγάλο παγκάκι από λιθοδομή και ξύλινες τάβλες στην αρχή του δρόμου κάτω από τα υφιστάμενα αλμυρίκια.

Β) Το τμήμα του κρηπιδώματος στη νότια πλευρά του δρόμου από παλαιό σκυρόδεμα επενδύθηκε με λιθοδομή, ενώ το υπόλοιπο τμήμα από διάφορες μεταγενέστερες επεμβάσεις καθαιρέθηκε και κατασκευάστηκε εκ νέου από ημιλαξευτή λιθοδομή. 

Γ) Έγινε περίφραξη του νοτίου τμήματος του αρχαιολογικού χώρου με κιγκλίδωμα όπως υποδείχθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. 
Δ) Έγινε αποκατάσταση των ζημιών που είχε υποστεί ο προσήνεμος μώλος του λιμένα από παλαιότερη κακοκαιρία, καθώς και εξωτερική θωράκιση του με φυσικούς ογκολίθους σε μήκος περίπου 30 μ.

Ο Πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ. Κώστας Μπροκαλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ολοκλήρωση του έργου αυτού άλλαξε τελείως την εικόνα του παραλιακού δρόμου του Μαραθίου που για πάρα πολλά χρόνια βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση με μεγάλες φθορές στο οδόστρωμα. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των λουομένων και των διερχομένων οχημάτων, αλλά κυρίως για την γενικότερη αναβάθμιση του Μαραθίου το οποίο κάθε καλοκαίρι υποδέχεται χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες. 

Το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων έχει ήδη προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα ένα ακόμα έργο στην περιοχή του Μαραθίου προϋπολογισμού 123.000,00 €, το οποίο αφορά την διαμόρφωση και επίστρωση του χερσαίου χώρου της προβλήτας του λιμενίσκου και την τοποθέτηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, με στόχο αφενός όλος αυτός ο χώρος να καταστεί πιο λειτουργικός για τους επισκέπτες και τους υπόλοιπους χρήστες του και αφετέρου να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η γενικότερη εικόνα του λιμενίσκου και της ευρύτερης περιοχής».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook