Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης η γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς και τους αγροτικούς συλλόγους του Νομού Χανίων να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στην αντιπεριφέρεια, για την καταστροφή που οδηγούμαστε λόγω των περικοπών στο πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Σε πλήρη αδιέξοδο και καταστροφή οδηγεί η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης –ΕΕ τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Χανίων όπως και όλης της Ελλάδος, που εντείνεται με τα μνημόνια και τις άγριες περικοπές για λαϊκές ανάγκες.

Η περσινή χρονιά με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο λάδι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μας έχει φέρει στα πρόθυρα του ξεκληρίσματος.

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν τα διάφορα «ειδικά χαράτσια» που επιβάλλει η κυβέρνηση για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για την άρδευση κλπ.
Η επίθεση δεν έχει τελειωμό. Τα νέα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση-τρόικα στα πλαίσια του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015 θα φέρουν καίρια πλήγματα στο όποιο αγροτικό εισόδημα έχει απομείνει, αφού:

• Θα υπάρξει νέα αύξηση στο υπέρογκο κόστος παραγωγής με την αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

• Θα επιβληθεί νέα μείωση τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα από τους εμποροβιομήχανους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Την ταφόπλακα όμως στους φτωχομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αποφάσισε η κυβέρνηση να τη βάλει μέσω της μεγάλης συρρίκνωσης του προγράμματος δακοκτονίας.

Έφτασε στο απαράδεκτο σημείο να κάνει «μνημόσυνο» ακόμα και με ξένα κόλλυβα (χρήματα των αγροτών).

Μειώνει δραστικά τα κονδύλια για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου καθώς και το απαιτούμενο προσωπικό σε ποσοστό κάτω του 50% του ήδη μειωμένου περσινού, οδηγώντας την παραγωγή σε πλήρη καταστροφή. Μέχρι σήμερα δηλαδή το όλο πρόγραμμα είναι στον αέρα.

Μισά κονδύλια, ανύπαρκτο προσωπικό, κανένα πρόγραμμα, καμιά ανάθεση υλοποίησης προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, αν και εισφορές για τη δακοκτονία πληρώνει άμεσα ο ελαιοπαραγωγός και προστασία του ελαιώνα από το δάκο δεν έχει.

• Ποιος είναι ο στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα; Μήπως η πλήρης καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής;

• Για να μην καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη διακηρυγμένη πολιτική της και να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα στην πρόσληψη του
αναγκαίου προσωπικού καθώς και στην αύξηση του κονδυλίου για τη δακοκτονία; Άλλωστε χρήματα παρακρατημένα των αγροτών είναι.

• Τι άλλα μέτρα θα πάρει ώστε τα προγράμματα δακοκτονίας να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση; Μιας και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης. Δηλαδή την καταστροφή της παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η πρώτη επέμβαση έγινε 2 Ιουνίου στο νομό μας και φέτος έχουμε μπει στον Ιούλιο και δε γνωρίζει κανείς τι θα γίνει.

Η Μόνη απάντηση στα αντιαγροτικά μέτρα είναι ο αγώνας μας

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας για τη δακοκτονία

Τη Δεύτερα 4 Ιουλίου στην αντιπεριφέρεια (πρώην νομαρχία) στις 11 το πρωί

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook