Απόλυτη ισοπαλία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το «φως» της δημοσιότητας την Παρασκευή, ενώ ένα τρίτο γκάλοπ δίνει προβάδισμα στη ΝΔ.

Πιο αναλυτικά, νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» -που κυκλοφορεί το Σάββατο- από την εταιρεία Metron Analysis δίνει ποσοστό 24% στη ΝΔ, έναντι 23,4% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα έρευνα έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 25,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%.

Πάντως, στη νέα στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis άξιο αναφοράς είναι ότι οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11% του συνόλου.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 24%
ΣΥΡΙΖΑ: 23,4%
ΚΚΕ: 5,2%
Χρυσή Αυγή: 5,1%
Το Ποτάμι: 4,8%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 4%
Ένωση Κεντρώων: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,4%
ΑΝΕΛ: 2%

Στην εκτίμηση ψήφου:

ΝΔ: 30,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 29,6%
ΚΚΕ: 6,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
Το Ποτάμι: 6%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5%
Ένωση Κεντρώων: 5,1%
Λαϊκή Συμμαχία: 4,3%
ΑΝΕΛ: 2,6%

Ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της MRB για το Star

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Star δίνει ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 25,1%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6% και ακολουθούν: το ΚΚΕ με 5%, το Ποτάμι με 4,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, η Ένωση Κεντρώων  3,9%, η ΛΑΕ με 3,6%, ενώ οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν ποσοστό 2,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συγκεντρώνουν 29,6%, η Χρυσή Αυγή 7,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,1%, το ΚΚΕ 5,9%, το Ποτάμι 5,4%, η Ένωση Κεντρώων 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα 4,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 34,8% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%. 

Την ίδια ώρα, στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 3,7,1% των πολιτών επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με 27% «δείχνει» και έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Αλλά και σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπάρχει ισοπαλία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 27%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΧΑ με 6,5%. Στα ίδια ποσοστά με τα τέλη Αυγούστου κινείται το ΚΚΕ με 6% που παραμένει τέταρτη δύναμη, ενώ μισή μονάδα πίσω βρέθηκε το Ποτάμι, που συγκεντρώνει 5,5%. 

Ισοπαλία και στην έκτη θέση για ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων με 4,5%, ενώ το τελευταίο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ενότητα με 4%.

Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι ΑΝΕΛ οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό 1,5%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ίδιο ποσοστό με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά, και οι δύο συγκεντρώνουν ποσοστό 27,5%, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ελαφρώς περισσότερες αρνητικές ψήφους.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης με ποσοστό 24% και ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 18,5%. 

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση ποια κυβέρνησή θα έδινε περισσότερη σιγουριά, το 45% των πολιτών απαντά ότι θα ήταν μια κυβέρνηση με εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό  κοινής αποδοχής.

Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.041 ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος γύρος μετρήσεων δείχνει μια αμφίρροπη αναμέτρηση με εναλλασσόμενο προβάδισμα, καθώς στις περισσότερες -δημοσιευμένες και μη- δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η διαφορά που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι μικρότερη της μίας εκατοστιαίας μονάδας και, σε κάθε περίπτωση, εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, γεγονός που σε αυτή τη φάση καθιστά παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.
  
Η τάση, ωστόσο, που διαμορφώνεται, ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ενισχύεται διαρκώς η δημοφιλία του αρχηγού της, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σε αρκετούς δείκτες έχει ξεπεράσει το βασικό αντίπαλό του, τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook