Σε μία συμβολική κίνηση, για να δείξει την ανάγκη αλληλεγγύης, ο φιλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα είπε πως θα προσέφερε το σπίτι του στη βόρεια Φινλανδία για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. 

Η αναφορά έχει ιδιαίτερο βάρος την ώρα που η ΕΕ αναζητεί λύσεις και μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλους τους «28», αλλά ορισμένες χώρες -ως επί το πλείστον από την ηπειρωτική ανατολική Ευρώπη- εμφανίζονται αρνητικές. 

Μιλώντας το Σάββατο στην τηλεόραση του YLE, ο Σίπιλα ανέφερε πως θα έδινε το σπίτι του στο Κέμπελε (βόρεια Φινλανδία, πριν την Λαπωνία) για να μείνουν πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός έχει τη βάση του στο Ελσίνκι.

Ο Σίπιλα κάλεσε όλους τους Φινλανδούς «να δείξουν αλληλεγγυή με όσους φεύγουν για την Ευρώπη θέλοντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

Στην Φινλανδία, η οποία έχει δει την σχετικά μικρή αλλά μέχρι πρότινος στέρεα οικονομία της να παίρνει ανησυχητικά καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πιο αισθητές οι αντιμεταναστευτικές τάσεις. 

Το κόμμα «Φινλανδοί» (προηγούμενως «Αληθινοί Φινλανδοί») έχει καταφέρει να μπει στο Κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, συνδυάζοντας τη ρητοτική της αντίθεσης στους «ξένους» με εκείνη της αντίθεσης στςι ευρωδιασώσεις, και ειδικά απέναντι στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook