Οι γερμανικές εφημερίδες σε πρωτοσέλιδους τίτλους και κύρια σχόλια αποτυπώνουν την ανακούφιση από την αποτροπή της πτώχευσης της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται και ως «ανάσα» για την Ευρώπη μετά τη χθεσινή έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή.

Η «Süddeutsche Zeitung» κυκλοφορεί με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει οικονομία – Η Ευρώπη παίρνει ανάσα και η Βουλή εγκρίνει το πρόγραμμα παρά τις διαδηλώσεις».

Στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας υπό τον τίτλο «Με αχ και κραχ» η Κριστιάνε Σλέτσερ, άριστη γνώστης των ελληνικών πραγμάτων, τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι «το μέλλον της χώρας δεν διασφαλίζεται με εκκλήσεις λιτότητας. Αναγκαία είναι μια μικρή επανάσταση στην Ελλάδα με νέους πολιτικούς, υπεύθυνες ελίτ και αποφασιστική βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών».

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» έχει τίτλο «Η Ελλάδα σώθηκε προς το παρόν, ανακούφιση στην Ευρώπη» και σημειώνει ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψηφίζει το πρόγραμμα λιτότητας. Έτσι εκπληρώνεται η βασική προϋπόθεση και για τα επόμενα δισεκατομμύρια από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.. Εάν καταψηφίζονταν, η χώρα κινδύνευε να πτωχεύσει».

Η εφημερίδα «Die Welt» έχει τίτλο «Η Ελλάδα γλυτώνει στην άκρη του γκρεμού» και σημειώνει ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψηφίζει το πρόγραμμα λιτότητας και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη βοήθεια δισεκατομμυρίων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.».

Η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παίρνει μία τελευταία προθεσμία. Με μια δραματική έκκληση ο Έλληνας πρωθυπουργός τα έπαιξε όλα σε μια κάρτα και κέρδισε. Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε το δραστικό πρόγραμμα περικοπών».

Η επίσης οικονομική εφημερίδα «Financial Times Deutschland» έχει τίτλο «Η Ελλάδα καίγεται, η Ευρώπη αναπνέει». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «σπάνια έχει δεχθεί Κοινοβούλιο τόση πίεση, όση υπέστησαν οι Έλληνες βουλευτές σε σχέση με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συνέβαινε στις διεθνείς αγορές, σε περίπτωση απόρριψής του. Ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της \”σκληρής αναδιάρθρωσης\” δεν επιθυμούν να συρθεί η Ελλάδα ανεξέλεγκτα στην χρεοκοπία».

Η λαϊκή «Bild» σημειώνει ότι «Μέσα ιστορική ψηφοφορία, έξω μάχες στους δρόμους. Οι Έλληνες υπερψηφίζουν το πακέτο λιτότητας. Κλιμάκωση των επεισοδίων, η αστυνομία κυνηγά τον οργισμένο όχλο. Διαδηλωτές κρύβονται σε ξενοδοχεία».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook