Τη δυνατότητα να στειρώσουν και να σημάνουν με τσιπ δωρεάν το κατοικίδιο ζώο τους, θα έχουν πλέον οι Χανιώτες.

Το πιλοτικό σε πρώτη φάση πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί εξοκλήρου από φιλοζωικούς οργανισμού της ΕΕ με τους οποίους ήρθε σε επαφή “Η Κιβωτός του Νώε” και η “Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία”, ενώ η σήμανση με τσιπ θα γίνει με χορηγίες Ελλήνων.

Όσοι έχουν κατοικίδιο ζώο σκύλο στο νομό Χανίων, μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή, ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί στους ανέργους, τους απόρους, όσους έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ή για σοβαρούς λόγους αδυνατούν να στειρώσουν το κατοικίδιό τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6986522692 από τις 19.00 έως τις 20.00 το βράδυ, ή να αναζητήσουν πληροφορίες στο site του συλλόγου Η προστασία των ζώων .

Πάνω από 7000 αδέσποτα και περίπου 500 κακοποιήσεις το 2015 στον νομό Χανίων

Τα στοιχεία για τις κακοποιήσεις των ζώων, είτε πρόκειται για θανατώσεις, δηλητηριάσεις είτε για παθητική κακοποίηση, είναι αποκαρδιωτικά.

Σύμφωνα με την κα. Μπομπολάκη το 2015 έχουν καταγγελθεί στον σύλλογο περίπου 500 κακοποιήσεις ζώων, ενώ το 2014, τα περιστατικά έφτασαν τα 2000!

Το δε πρόβλημα των αδέσποτων, μεταφραζόμενο σε αριθμούς είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο για τα Χανιά αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φιλοζωικών, στον νομό υπολογίζονται πάνω από 7000 αδέσποτα ζώα είτε ενήλικα είτε μικρά, ενώ καθημερινά ο σύλλογος  λαμβάνει τηλεφωνήματα για 50 εγκαταλείψεις ζώων καθημερινά.

Το πρόβλημα των αδέσποτων ξεκινά από τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες και αυτό προσπάθει να προλάβει η δράση για τη δωρεάν στείρωση και σήμανση. Όπως επισημάνθηκε από την πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη σε συνέντευξη τύπου:

Με αφετηρία τη σκέψη ότι τα αδέσποτα δημιουργούνται από εμάς τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων, σκύλων και γατών και γνωρίζοντας ότι η στείρωση του κατοικιδίου δεν είναι στην κουλτούρα μας, έχοντας δε κατά νου ότι ο περιορισμός των αδεσπότων μέσω της στείρωσής τους έχει αποτύχει πανελλαδικά για πολλούς λόγους και κυρίως με ευθύνη των δήμων και της πολιτείας, σκεφτήκαμε να περάσουμε σε δράσεις. Αναζητήσαμε σπόνσορες, χορηγούς στο εξωτερικό και σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας φιλοζωική οργανισμοί από την ΕΕ.

“Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό” υπογράμμισε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»Έφη Τσεκμεζόγλου:

Συνήθως τα δημιουργούν οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που δεν στειρώνουν τα ζώα τους και μετά τα εγκαταλείπον σε κούτες. Ψάξαμε και βρήκαμε χορηγούς για την τοποθέτηση του μικρουτσίπ που προβλέπει η νομοθεσία, για να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο της εγκατάλειψης. Βρήκαμε Έλληνες χορηγούς που θα καλύπτουν το κόστος του μικροτσίπ. Κάθε ζώο από αυτά που θα στειρώνονται δωρεάν δε θα επιστρέφεται στον κηδεμόνα του αν δεν έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική σήμανσή του.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και εφόσον κυλήσει ομαλά οι χορηγοί θα βοηθήσουν στη συνέχισή του.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook