Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο η παρουσίαση των 4 υποψηφίων βουλευτών του κόμματος, για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του ψηφοδελτιου είναι ο Ανδρέας Ξανθός και μαζί του το ψηφοδέλτιο πλαισιώνουν κατά σειρά, οι εξής υποψήφιοι βουλευτές:

ΑΥΓΕΝΑΚΙΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Ευαγγέλου
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Νικολάου
ΠΑΓΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αλεξάνδρου

Κατά την διάρκεια της σημερινής παρουσίασης, ο κ. Ξανθός δήλωσε

•    Κατ’αρχήν πρέπει να θυμηθούμε πως φτάσαμε ως εδώ. Όλος ο κόσμος -πλην Λακεδαιμονίων- το ξέρει, η διεθνής κοινότητα το έχει αντιληφθεί, οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών το κατάλαβαν, ότι τους προηγούμενους 6 μήνες δόθηκε μια πρωτοφανής πολιτική μάχη μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με επίκεντρο όχι το «ελληνικό ζήτημα» αλλά την αδιέξοδη πορεία και το βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης. Η τελική συμφωνία που συμπυκνώνει τους συσχετισμούς ισχύος στην ΕΕ είναι προφανώς κατώτερη των προσδοκιών και κυρίως των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο αναγκαίος συμβιβασμός δεν έγινε χωρίς σκληρή και πολύμηνη προσπάθεια που ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνικής κρίσης και τα όρια της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης. Δώσαμε για πρώτη φορά ουσιαστικό περιεχόμενο στον όρο πολιτική διαπραγμάτευση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ/ΟΝΕ. Δώσαμε την ευκαιρία με το δημοψήφισμα να υπάρξει μια πολιτική στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης. Και σίγουρα δεν μπορούμε να εγκαλούμε για την υποχώρηση αυτόν που αγωνίστηκε απέναντι σε ένα υπέρτερο αντίπαλο, που λαβώθηκε, που έκανε μια υπέρβαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο στο όνομα του ευρύτερου κοινωνικού και πατριωτικού συμφέροντος, που δεν υιοθέτησε το Μνημόνιο και δεν το παρουσίασε ως success story και «ευλογία» όπως οι προηγούμενοι απολογητές του.

•    Η συμφωνία που προέκυψε δεν συνιστά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ή του Τσίπρα αλλά ήττα της Ευρώπης και της Δημοκρατίας. Ας μην επιχαίρουν λοιπόν όσοι ασκούν κριτική είτε από τα δεξιά ή από τα αριστερά. Αναδείχθηκαν τα όρια της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης και όχι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα ή η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Αναδείχθηκε ταυτόχρονα το αδιέξοδο των συνταγών λιτότητας και η ανάγκη συνολικής αλλαγής πορείας των ευρωπαϊκών θεσμών. Γι’ αυτό και η 6μηνη διαπραγμάτευση αποτελεί πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι «τι είδους Ευρώπη χρειαζόμαστε» για να ελπίζουμε σε ένα μέλλον ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Στο ερώτημα αυτό οι συστημικές δυνάμεις στην Ελλάδα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να δώσουν πειστική απάντηση γιατί ποτέ δεν αμφισβήτησαν την κυρίαρχη «συνταγή» και ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν τα πάντα χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Ούτε όμως η απάντηση της «ηρωϊκής εξόδου» που προτείνει ένα τμήμα της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δίνει καμιά σοβαρή προοπτική πέρα από την αναδίπλωση στον εθνικό απομονωτισμό, στον ανταγωνισμό των νομισμάτων και στην δραματική υποτίμηση των όρων ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών, ιδιαίτερα των αδύναμων.

•    Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη αλλάζει με τον αγώνα των λαών και την συμπόρευση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Στη διαρκή μάχη για την αλλαγή συσχετισμών στο ευρωπαϊκό πεδίο, στη νέα περίοδο συνεχούς αναδιαπραγμάτευσης πολλών κρίσιμων θεμάτων (απομείωση δημόσιου χρέους, κόκκινα δάνεια, στήριξη γεωργίας-κτηνοτροφίας, εργασιακά δικαιώματα, βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος) ποιος μπορεί αξιόπιστα να εκπροσωπήσει τη χώρα;

•    Το βασικό δίλημμα των εκλογών δεν αφορά κυρίως το χθες (ποιος είπε αλήθεια, ποιος δικαιώνεται, ποιος ήταν συνεπής, κλπ). Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση και έχουν καταλογίσει τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα. Το δίλημμα αφορά το αύριο: Με ποιο όραμα για την κοινωνία, με ποιο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, με ποιο πολιτικό ήθος, με ποιο Πρωθυπουργό και με ποια ηγεσία θα κάνουμε το απαραίτητο restart μετά την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης και τη χρηματοπιστωτική σταθεροποίηση που εξασφάλισε η συμφωνία. Στο ερώτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει την πιο αξιόπιστη και ελπιδοφόρα απάντηση. Γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι σε 7 μήνες οι πολίτες θα κρίνουν τελεσίδικα και θα απορρίψουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση. Όταν μάλιστα για να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και πάρουν τις αποστάσεις τους από το χρεωκοπημένο πολιτικό παρελθόν χρειάστηκαν δεκαετίες. Όσοι λαϊκίζουν επικίνδυνα για την «διάλυση της χώρας», για «ολιγωρία και ανευθυνότητα» απέναντι στη δραματική έξαρση του προσφυγικού προβλήματος, συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο βασικό λάθος: Να υποτιμούν τη δομική πλέον ανυποληψία των εκφραστών του απαξιωμένου πολιτικού συστήματος και τη σταθερή αποστροφή των πολιτών προς όσους ευθύνονται για τη διαχρονική παραγωγική-οικονομική-κοινωνική-θεσμική και πολιτική χρεωκοπία της χώρας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook