Η βρετανική τράπεζα Lloyds σκοπεύει να απολύσει 15.000 υπαλλήλους της και να μειώσει στο μισό τη διεθνή παρουσία της με βάση ένα σχέδιο με το οποίο ο νέος διευθύνων σύμβουλός της ελπίζει ότι θα εξοικονομηθούν 1,5 δισεκατομμύριο λίρες (2,4 δισ. δολάρια) το χρόνο έως το 2014.

Ο Αντόνιο Όρτα-Οσόριο, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για την τράπεζα μετά από 122 ημέρες στο τιμόνι της, είπε ότι σκοπεύει να κάνει την Lloyds \”πιο απλή και πιο ευκίνητη\”. Η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε καθώς κατά τα φαινόμενα οι επενδυτές επικροτούν το σχέδιο.

\”Πρέπει να το κάνουμε. Η τράπεζα έχασε χρήματα και χάνει ακόμη χρήματα όπως είδατε κατά το πρώτο τρίμηνο (του έτους). Πρέπει να την ξαναστήσουμε στα πόδια της για να στηρίξουμε τη βρετανική οικονομία και να την κάνουμε κερδοφόρα για να δώσουμε στους φορολογούμενους τα χρήματά τους\”, είπε ο Όρτα-Οσόριο.

Η Lloyds απασχολεί σήμερα 103.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Από την οικονομική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 27.000 άτομα.

Το κόστος του προγράμματος που ανακοίνωσε ο Όρτα-Οσόριο θα ανέλθει στα 2,3 εκατομμύρια λίρες αλλά μακροπρόθεσμα από την εξοικονόμηση πόρων η τράπεζα θα μπορέσει να επενδύσει 2 δισ. λίρες στις λιανικές τραπεζικές εργασίες της. Η διεθνής παρουσία της τράπεζας θα περιοριστεί σε λιγότερες από 15 χώρες, αντί για 30 στις οποίες σήμερα διατηρεί υποκαταστήματα. Ο διευθύνων σύμβουλος απέφυγε να διευκρινίσει από ποιες χώρες θα αποχωρήσει η τράπεζα.

Εκτός από τη Lloyds και η HSBC Holdings Plc προτίθεται να περικόψει περίπου 700 θέσεις εργασίας στη Βρετανία. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας αναμένεται να καταργηθούν περίπου 460 θέσεις οικονομικών συμβούλων στα υποκαταστήματα όλης της χώρας. Συνολικά στη Βρετανία η HSBC απασχολεί 55.000 υπαλλήλους.

Σημαντικές περικοπές προσωπικού ωστόσο σκοπεύουν να κάνουν και άλλες τράπεζες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Στην Ιταλία, η Popolare, που απασχολεί 20.000 άτομα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περικόψει 1.200 θέσεις εργασίας. Η Intesa Sanpaolo θα απολύσει 3.000 άτομα ενώ η UniCredit σκοπεύει να απολύσει αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους κατά τη διαδικασία συγχώνευσης επτά ιταλικών τραπεζών σε μία.

Εξάλλου, οι περικοπές στην Credit Suisse θα επηρεάσουν περίπου 600 άτομα, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Η Goldman Sachs Group Inc. σκοπεύει επίσης να απολύσει 230 υπαλλήλους της στη Νέα Υόρκη μέχρι το τέλος του έτους.

Οι περικοπές θέσεων δεν σημαίνουν αυτομάτως και απολύσεις εργαζομένων. Για παράδειγμα, η Standard Chartered μείωσε το προσωπικό της κατά 1300 άτομα τους πέντε πρώτους μήνες του έτους απλώς αποφεύγοντας να προσλάβει νέους υπαλλήλους για να καλύψουν τις θέσεις που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων ή εθελούσιας αποχώρησης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook