Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αποφάσισε να επιβάλει έκτακτη εισφορά ίση με το 50% του δώρου Χριστουγέννων σε όλα τα μηνιαία εισοδήματα άνω του κατωτάτου μισθού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί αναδρομική εισφορά στα εισοδήματα του 2010 και ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν προχωρήσει τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν μείωση ελάττωση προσωπικού και συγχώνευση φορέων.

Όπως διευκρίνισε σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, η έκτακτη εισφορά θα ανέρχεται στο ήμισυ ενός μισθού και θα παρακρατηθεί από το «δώρο Χριστουγέννων» των μισθωτών στο τέλος του έτους. Τόνισε επίσης ότι η εισφορά θα είναι «πραγματικά έκτακτη» καθώς θα ισχύσει μόνο για το τρέχον έτος.

«Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών μεγεθών μας με υποχρεώνει να ζητήσω μια επιπλέον θυσία απ τους συμπατριώτες μας», τόνισε.

Η πορτογαλική κυβέρνηση, που θα ενισχυθεί με σταδιακό δανεισμό συνολικώς 78 δισ. ευρώ απ την τρόικα, έχει δεσμευθεί να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμα φέτος στο 5,9% του ΑΕΠ, από 9,1% του ΑΕΠ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εντούτοις, στο τέλος του Μαρτίου, λίγο πριν να διαλυθεί το Κοινοβούλιο και προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου, το έλλειμμα ήταν ακόμη στο 8,7% του ΑΕΠ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook