Σε κατηγορηματική διάψευση προχωρούν πηγές της ΕΚΤ προς το Newmoney.gr στις πληροφορίες που διακινούνται απο χθες το βράδυ περί επικείμενης χαλάρωσης των capital controls, βάσει της οποίας όποιος επιστρέφει λεφτά απ’ τα στρώματα στα ταμεία των τραπεζών θα μπορεί να τα κινεί χωρίς τον περιορισμό των 60 ευρώ ημερησίως ή των 420 ευρώ την εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν τελείως αναληθή και τα όσα κυκλοφόρησαν περί σχετικής συμφωνίας του κ. Γ. Στουρνάρα με τον κ. Μ. Ντράγκι.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση των capital controls πρέπει το αίτημα να κατατεθεί την ΕΚΤ από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας (υπ. Οικονομικών), στη συνέχεια να εγκριθεί απ’ τη σχετική Επιτροπή της ΕΚΤ και εν συνεχεία να εισαχθεί προς συζήτηση στο ΔΣ της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι από χθες διακινείται η πληροφορία ότι επίκειται υπουργική απόφαση, με την οποία μάλιστα συμφωνεί η ΕΚΤ, βάσει της οποίας οι καταθέσεις που θα βγουν από σεντούκια και στρώματα για να μπουν στο τραπεζικό σύστημα δεν θα υπόκεινται σε capital controls, ενώ, παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αγορά ακινήτου. Αντίστοιχη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση πρόωρο «σπάσιμο» προθεσμιακής κατάθεσης δίνεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης, με ανώτατο όριο περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook