Σκληρή επίθεση κατά της απερχόμενης κυβέρνησης εξαπολύει ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης αναφορικά με το θέμα των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 και για το ότι δεν έχει κατατεθεί επισήμως αίτηση για παράταση του ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί πως και ο απερχόμενος Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατα την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά και μιλώντας προς τους Δημάρχους του Νομού παρουσία και υποψήφιων Βουλευτών, είχε ανακοινώσει πως αναμένεται θετική εξέλιξη στο αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ.

Χαρακτηριστικά την 1η Σεπτεμβρίου απο τα Χανιά ο κ.Τσίπρας είχε πει τα εξής:

Είναι καλά τα νέα σε σχέση με το λογικό και εύλογο αίτημα που έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν για παράταση του ΕΣΠΑ. Είναι απολύτως εύλογο δεδομένου ότι δεν οφείλεται η αδυναμία στο ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί εγκαίρως σε επίπεδο σχεδιασμού, αλλά στο ότι στους 6 μήνες που βρισκόμασταν σε μια διαδικασία σκληρής διαπραγμάτευσης σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, δεν είχαμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν εύκολο να δοθεί εξαίρεση ειδικά για την Ελλάδα, διότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί κεντρικά το θέμα αυτό. Και άλλες χώρες ζητούν παράταση. Εντούτοις, αυτό το εύλογο αίτημα, μετά και την επίτευξη της συμφωνίας, θα αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο”.

Όμως λίγες ημέρες μετά ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε πως “θα” ζητηθεί η παράταση κατα 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για ολοκλήρωση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013!

Σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Σεπτεμβρίου ο κ. Χριστοδουλάκης είπε: “Κρίνεται αναγκαία η παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007–2013 έως 31/12/2016. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα ρευστότητας και θα πρέπει από κοινού να συμφωνήσουμε με την Επιτροπή να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να μη χαθούν αναπτυξιακοί πόροι που έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα της παρατεταμένης ύφεσης. Για το σκοπό αυτό θα συναντήσω την άλλη εβδομάδα αξιωματούχους της Ένωσης για να βρούμε λύση στο φλέγον πρόβλημα. Η έγκριση για παράταση θα έδινε τα εξής πλεονεκτήματα: “Ξεπάγωμα” της εκτέλεσης μεγάλου μέρους εγκεκριμένων πληρωμών (άνω του 1 δισ. €) και την ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής ή και διάλυσης συμβάσεων.”

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει τα εξής:

«Η «ευγενική απραξία» της προηγούμενης κυβέρνησης και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 και είναι, εδώ και αρκετό καιρό, ορατός ο κίνδυνος αναστολής εργασιών και διακοπής σημαντικών έργων, καθώς και απώλειας ευρωπαϊκών πόρων. 

Με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και ανακοινώσεων επισημαίναμε τους κινδύνους, την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος και την υποβολή αιτήματος παράτασης, ώστε να μην χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Η απελθούσα κυβέρνηση με πρωτοφανή αβελτηρία και αδράνεια έπραττε απολύτως τίποτα και παράλληλα μας απαντούσε ψευδώς, και μάλιστα εγγράφως στη Βουλή, μέσω του πρώην Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη και του Γενικού Γραμματέα κ. Αλέξανδρου Χαρίτση, πως υπέβαλαν αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ το οποίο, μάλιστα, απερρίφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σήμερα περίτρανα αποκαλύπτεται: α) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ουδέποτε η προηγούμενη κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ και β) ότι γίνονται προσπάθειες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για παράταση του ΕΣΠΑ, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για θετική έκβαση της προσπάθειας αυτής.    

Οι αποκαλύψεις αυτές καθιστούν υπόλογους τόσο τον κ. Σταθάκη για ψευδείς δηλώσεις και για την απώλεια πόρων πλέον των 2,5 δισ. ευρώ για έργα ΕΣΠΑ, όσο  και τον κ. Χαρίτση, ο οποίος μάλιστα καθίσταται επικίνδυνος αφού εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του  Γενικού Γραμματέα. 

Αποτελεί μέγιστο θεσμικό ατόπημα η παραπληροφόρηση και η παροχή ψευδών απαντήσεων από στελέχη της πρώην κυβέρνησης μέσα μάλιστα στο ίδιο το Κοινοβούλιο. Αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για το κρίσιμο ζήτημα της απώλειας σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία.

Οι ψευδείς δηλώσεις, οι ανακρίβειες και η λασπολογία για την κάλυψη της ανικανότητάς τους συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και περίσσιο θράσος από τα στελέχη της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook