Τις πρώτες προβλέψεις για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου (2015/2016) ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Σύμφωνα με αυτές η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να είναι υψηλότερη (πάνω από 2,5 εκατ. τόνους) σε σχέση με αυτήν του 2014/2015 (2,2 εκατ. τόνους) αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με του 2013/2014 (3,2 εκατ. τόνοι). 

Όσον αφορά την ισπανική παραγωγή, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν από τις υψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να είναι αυξημένη σε ποσοστό 40% σε σχέση με την περσινή. Για αύξηση της ισπανικής παραγωγής, που θα κυμανθεί σε περίπου 1,2 εκατ. τόνους, κάνει λόγο και ο κ. José María Penco, γεωπόνος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων της Ισπανίας (AEMO).

Πάντως ο κ. José María Penco υποστηρίζει ότι η παρατεταμένη ξηρασία, που έπληξε την χώρα το 2015, θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξομειώσεις στην παραγωγή ανά Περιφέρεια. Όπως τονίζει «αναμένεται μεγάλη διαφοροποίηση της παραγωγής στη χώρα λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων που υπήρξε κατά τη διάρκεια όλου του προηγούμενου διαστήματος.

 Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το Μάιο (περίοδο ανθοφορίας), ειδικότερα στην περιοχή της Ανδαλουσίας και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στους 40 βαθμούς Κελσίου. Στις περιφέρειες Κάντιθ, Σεβίλλη και την Κόρδοβα, που η ανθοφορία γίνεται νωρίτερα, δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό η καλλιέργεια. Μέχρι και τον Ιούλιο υπήρχαν μεγάλες διαφορές στην παραγωγή μεταξύ των αρδευόμενων και ξηρικών ελαιώνων που θα έχουν μεγάλα προβλήματα. 

Μόνο μετά τις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρξαν συχνές βροχοπτώσεις, που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό του ελαιοκάρπου. Παρά τα προβλήματα όμως εκτιμώ ότι η ισπανική παραγωγή θα αυξηθεί αλλά δεν θα ξεπεράσει τους 1,2 εκατ. τόνους. Την περασμένη σεζόν η Ισπανία παρήγαγε μόλις 835 000 τόνους». 

Το διεθνές εμπόριο κράτησε ψηλά τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών

Στο μεταξύ συνεχίστηκε με καλές προοπτικές το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου, αλλά και επιτραπέζιων ελιών, κατά τους οκτώ πρώτους μήνες της νέας εμπορικής περιόδου 2014/15, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2014 έως τον Μάιο 2015, γεγονός που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών παραγωγού οι οποίες κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση των επικαιροποιημένων διαθέσιμων στοιχείων από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ), σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι εισαγωγές ελαιολάδου και του πυρηνελαίου ήταν υψηλότερες κατά 12% στην Ιαπωνία (όπου υπήρξε ισχυρή αύξηση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2015).
 
Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές, καθώς μετά τις μειώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου ακολούθησαν αυξήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επίσης και οι εισαγωγές της Κίνας παρέμειναν σταθερές, όπου άρχισαν να αυξάνονται το Φεβρουάριο του 2015.
 
Αντίθετα, οι εισαγωγές είναι πηγαίνει συνεχώς προς τα κάτω στην Αυστραλία (-16 υπολογιστή από τον Νοέμβριο του 2014), τον Καναδά (-12 pc) και τη Βραζιλία (-4 pc), η οποία σημείωσε μεγάλη μείωση τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τέλος, μέσα από την περίοδο των οκτώ μηνών από Οκτώβριος 2015-Μάιος 2015, οι εισαγωγές ήταν χαμηλότερες στη Ρωσία (-26 pc), ζητηθεί από έναν διακόπτη της τάσης στο Δεκέμβρη του 2014.
 
Αντίθετα, καθοδική πορεία σημείωσαν οι εισαγωγές Αυστραλία (-14% από τον Νοέμβριο του 2014), στον Καναδά (-11%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (-2%). Σημειώνεται πως οι υψηλές εισαγωγές των ΗΠΑ κατά τον Φεβρουάριο του 2015 αντισταθμίστηκαν από τις μειωμένες εισαγωγές του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, αλλά και από την πτώση που σημειώθηκε στις εισαγωγές Μαρτίου και Απριλίου του 2015.
 
Όσον αφορά τα στοιχεία για τα ελαιοπαραγωγά κράτη – μέλη της Ε.Ε. σχετικά με τον Ιουνίου 2015 δεν ήταν διαθέσιμα κατά την έκδοση του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του ΔΣΕ, αλλά τα στοιχεία για τους πρώτους οκτώ μήνες της σεζόν 2014/15 δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και 253% σε εισαγωγές εκτός Ε.Ε. σε σύγκριση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα.
 
Σημειώνεται πως λόγω της μεγάλης πτώσης της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, οι εισαγωγές εκτός ΕΕ και από τις δύο χώρες αυξήθηκαν, ιδίως από την Τυνησία (1.271% και 326%, αντίστοιχα) σε σύγκριση με μια σεζόν νωρίτερα. Πρόκειται για μια ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2014, πριν την αλλαγή του σχετικού κανονισμού της ΕΕ για τη επιβολή μηδενικού δασμολογικού καθεστώτος, η οποία συνδέεται με τη μεγάλη άνοδο της παραγωγής που σημειώθηκε στην Τυνησία για την καλλιεργητική περίοδο 2014/15.
 
Η παγκόσμια αγορά επιτραπέζιας ελιάς
 
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του καλλιεργητικού έτους 2014/15, δηλαδή από Οκτώβριος2014 έως Ιούνιο 2015, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών ήταν υψηλότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες (14%) και τη Βραζιλία (2%) σε σχέση με το ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
 
Στην περίπτωση της Αυστραλίας, οι εισαγωγές κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με πτώση κατά 13% από το Νοέμβριο του 2014. Το ίδιο ισχύει και για τον Καναδά (-1%).
 
Τα στοιχεία για τη Ρωσία είναι διαθέσιμα μόνο για τους οκτώ μήνες, από Οκτώβριο 2014 έως Μάιο 2015, και δείχνουν μια σταθερή μείωση των εισαγωγών (-14% από το Δεκέμβριο του 2014).

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, τα στοιχεία για τον Ιούνιο 2015 δεν ήταν διαθέσιμα για την ΕΕ αλλά και κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της σεζόν 2014/15, τόσο οι εντός της ΕΕ εξαγορές, όσο και οι εκτός της ΕΕ εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013/14.
 
Οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 
Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, στις ελαιοπαραγωγές μεσογειακές χώρες μέλη του ΔΣΕ η κατάσταση έχει ως εξής:

-Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία αυξήθηκαν σταθερά από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μετά από το σπάσιμο του φράγματος των τριών ευρώ κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, συνέχισαν την ανοδική πορεία τους με κάποιες μικρές διακυμάνσεις έως ότου έφτασαν στο υψηλό των € 3,59/kg κατά την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου 2015. Μια εβδομάδα αργότερα έπεσαν στα € 3,53/kg, που είναι 63% υψηλότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο και 80% πάνω από το χαμηλό καταγράφηκε την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου 2014 (€ 1,96/kg). Ακολούθως έφθασαν τα 4 €/kg τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου 2015 και συνέχισαν προς τα πάνω για να κορυφωθούν (4,23€/kg) την τρίτη εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια έπεσαν στα 4,19€/kg. Αυτό το τελευταίο επίπεδο των τιμών είναι 58% υψηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και 114% πάνω από το χαμηλό που κατέγραψαν την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου του 2014 (1,96€/kg).

-Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε μια πολύ σαφή ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10-16 Νοεμβρίου 2014, έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο – τόσο της υπό εξέταση περιόδου όσο και της τελευταίας δεκαετίας – € 6,79 / kg. Μετά από ελαφρά πτώση την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014 οι τιμές επανενεργοποιήθηκαν προς τα πάνω, με κάποιες μικρές βουτιές, φθάνοντας στα € 5,53/kg στα τέλη του Αυγούστου 2015, δηλαδή 37% υψηλότερα από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα και 109% περισσότερο από τη χαμηλή καταγραφή της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου του 2013 (€ 2,64/kg).

-Στην Ελλάδα οι τιμές ήταν υψηλές κατά τους τελευταίους μήνες, σπάζοντας το φράγμα των τριών ευρώ/kg την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα και βρίσκονται στα € 3,54 / kg μέχρι το τέλος του Αυγούστου, 36% υψηλότερη από ό, τι την ίδια περίοδο μια εποχή νωρίτερα.

-Στην Τυνησία προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2014, οι παραγωγοί πληρώθηκαν € 2,73/kg για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Οι τιμές ήταν σταθερές για λίγο, αλλά στη συνέχεια κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015 κινήθηκαν ανοδικά. Μετά από κάποιες μικρές διακυμάνσεις, έφτασαν πάλι σε υψηλά επίπεδα βρισκόμενες στα € 4,13/kg μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2015, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση 43% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
 
Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο

Οι τιμές παραγωγού για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο έχουν χτυπήσει τα υψηλότερα επίπεδα για την υπό εξέταση περίοδο. Στην Ισπανία ήταν στα € 3,75/kg στα τέλη Αυγούστου 2015, αυξημένες κατά 45% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής. Στην Ιταλία, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα € 3,93/ kg στα τέλη Αυγούστου 2015, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 60% από περίοδο σε περίοδο. Ως συνήθως, Ιταλικές τιμές είναι υψηλότερες από τις Ισπανικές. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τιμών για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος.
 
Στο τέλος του Αυγούστου 2015, η τιμή του εξευγενισμένου ελαιολάδου (€ 3,75/kg) και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (€ 4,19/kg) διέφεραν κατά € 0,44/kg στην Ισπανία. Στην Ιταλία, η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι πολύ ευρύτερη (€ 1,60/kg).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook