Έρευνες για τις αιτίες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατάρρευσε γερανός στο Μεγάλο Τέμενος στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 107 άτομα ξεκίνησαν οι αρχές.

Το Μεγάλο Τέμενος ήταν κατάμεστο από κόσμο την Παρασκευή, ανήμερα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων. 

Οι έρευνες ξεκινούν την ώρα που αυξάνονται οι κριτικές για τους κανόνες ασφαλείας του ιερού χώρου.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων που σκοτώθηκαν από την κατάρρευση του γερανού. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό οι νεκροί υπολογίζονται σε 107 και οι τραυματίες σε 230.

Ο επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Σουλεϊμάν Μπιν-Αμπντουλάχη αλ Αμρ, ισχυρίζεται ότι η κατάρρευση του γερανού προκλήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές. 

Ο Άμπντελ Αζίζ Νάκουρ, που εργάζεται στο τέμενος, δήλωσε ότι είδε τον γερανό να πέφτει εξαιτίας της δυνατής καταιγίδας.

Ο Ίρφαν αλ Αλάουι, συνιδρυτής του Ιδρύματος για την Έρευνα της Ισλαμικής Κληρονομίας με έδρα τη Μέκκα, από την πλευρά του κατήγγειλε τις αρχές για αμέλεια μπροστά στον κίνδυνο που αποτελούν οι γερανοί.

Το ετήσιο προσκύνημα (Χατζ) αναμένεται αργότερα εντός του μήνα και οι σαουδαραβικές αρχές προετοιμάζονται για την άφιξη εκατομμυρίων μουσουλμάνων στη Μέκκα. Όπως ανακοίνωσαν το μεσημέρι, το ετήσιο προσκήνυμα θα διεξαχθεί κανονικά στις 21 ή 22 Σεπτεμβρίου.

Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την επέκταση του τεμένους των 400.000 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί έως και 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά γύρω από το τέμενος πολλοί γερανοί.

Ο κυβερνήτης της περιοχής της Μέκκας, ο πρίγκιπας Χάλεντ αλ Φάισαλ, ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν και ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα επισκεφθεί το Μεγάλο Τέμενος.

Στο μεταξύ φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ματωμένες σορούς σε μια από τις αυλές του τεράστιου τεμένους στην οποία έπεσε ο γερανός. Ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube δείχνει ανθρώπους να ουρλιάζουν και να τρέχουν λίγη ώρα αφότου ακούστηκε ένας φοβερός θόρυβος.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ευχήθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» και πρόσθεσε ότι «η σκέψη του και οι προσευχές του βρίσκονται στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους».

Ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Κάμερον εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση: «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι σε αυτούς που έχασαν αγαπημένους τους σήμερα στη Μέκκα».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook