Μειωμένα έως και 16% εμφανίζονται τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από ασφαλιστικές εισφορές στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τις επιχειρήσεις και του αυξημένου αριθμού των εργοδοτών οι οποίοι, επικαλούμενοι ταμειακή δυσχέρεια, καθυστερούν να καταβάλλουν τις εισφορές που δηλώνουν στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Τη μείωση -που απειλεί ευθέως την τρέχουσα οικονομική ισορροπία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία έχει «κλείσει» η στρόφιγγα των κρατικών επιχορηγήσεων- καταγράφουν με αγωνία οι υπηρεσίες εσόδων του Ταμείου. Το σήμα κινδύνου για την πορεία των εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχε εκπέμψει, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η διεύθυνση ασφάλισης εσόδων του ΙΚΑ, ζητώντας να γίνουν άμεσα έλεγχοι για τις εισφορές που έχουν δηλωθεί και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους υπόχρεους εργοδότες, καθώς διαπιστώθηκε ότι «ένας αυξημένος αριθμός εργοδοτών δεν καταβάλλει εντός των προβλεπομένων προθεσμιών τις δηλωθείσες, μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ασφαλιστικές εισφορές». Και, ακόμη, ότι από το σύνολο των εισφορών που δεν καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχουν επιβληθεί πρόστιμα μόλις στο 14,5% των εργοδοτών.

Οι έλεγχοι των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων πρέπει να είναι άμεσοι, όμως, χρειάζονται κι άλλα μέτρα, υπογραμμίζει, στην «Η», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ν. Χατζόπουλος, ζητώντας να «επιστρατευθεί» το 40% των υπαλλήλων σε στοχευμένους ελέγχους, σε όσους αποδεδειγμένα δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και, ταυτόχρονα, να μειωθούν, το γρηγορότερο δυνατό, σε 8 έως 10 τα? 850 πακέτα των ασφαλιστικών «καλύψεων» που υπάρχουν σήμερα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολους τους ελέγχους.

Τη μείωση των πακέτων ασφάλισης έχει δρομολογήσει ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ρ. Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει προαναγγείλει και την υποβολή ΑΠΔ σε μηνιαία βάση (και όχι ανά τρίμηνο, όπως γίνεται σήμερα), έτσι ώστε να ελέγχονται άμεσα τα ποσά που δηλώνονται και εκείνα τα οποία καταβάλλονται? Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα Ταμεία έχουν χάσει έως σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ από την ύφεση: 1,2 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την αύξηση του αριθμού των ανέργων, 800 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών και πάνω από 860 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις θέσεων εργασίας (και τη μη καταβολή εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook