Σε ομιλία του με θέμα την πολιτική κατά της τρομοκρατίας που ασκεί η κυβέρνηση Ομπάμα, ο Τζον Μπρέναν τόνισε πως τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια περισσότεροι από τους μισούς ηγέτες της αλ Κάιντα έχουν εξολοθρευτεί.

Την περίοδο αυτή, είπε ο Μπρέναν, "σχεδόν κάθε σημαντική οργάνωση" του δικτύου που ίδρυσε ο μπιν Λάντεν "έχει χάσει τα βασικά ηγετικά στελέχη της ή τους επιχειρησιακούς διοικητές της". Ανάμεσα στις οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα και οι ηγέτες τους έχουν σκοτωθεί είναι η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η αλ Κάιντα στην Ανατολική Αφρική και οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο Μπρέναν.

Μια σειρά επιθέσεων, ανάμεσά τους και αυτή που προκάλεσε το θάνατο του μπιν Λάντεν, "μας επιτρέπει για πρώτη φορά να προβλέψουμε την εξόντωση της ηγεσίας της αλ Κάιντα τα επόμενα χρόνια", υπογράμμισε ο Μπρέναν στην ομιλία του στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Πολ Νίτζε, παράρτημα του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν "σημαντικά πλήγματα στις ικανότητες της αλ Κάιντα".

"Προφανώς ο θάνατος του μπιν Λάντεν τράβηξε τη μεγαλύτερη προσοχή, όμως και πριν από την επιχείρηση αυτή, είχαμε καταφέρει να αποδεκατίσουμε μεσαία, αλλά και ανώτερα κλιμάκια της αλ Κάιντα", υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπρέναν σε άλλο σημείο της ομιλίας του διευκρίνισε πως οι αμερικανικές και συμμαχικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ήταν "ιδιαίτερα ακριβείς και χειρουργικές" και πως την περασμένη χρονιά δεν υπήρξε "ούτε μια παράπλευρη απώλεια".

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο μπιν Λάντεν και το περιβάλλον του δεν μετακινήθηκαν από το σπίτι στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν τα τελευταία έξι χρόνια.

Τέλος, ο Μπρέναν τόνισε πως τα στοιχεία που βρέθηκαν στο σπίτι όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια ο μπιν Λάντεν αποδεικνύουν ότι ο ιδρυτής της αλ Κάιντα ζητούσε να πραγματοποιηθούν "περισσότερες μεγάλου εύρους επιθέσεις εναντίον της Αμερικής", αλλά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης πίστευαν ότι οι μαχητές της αλ Κάιντα δεν είχαν τις ικανότητες να εξαπολύσουν θεαματικές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

news247.gr