Ανοιχτό βλέπει το παιχνίδι για τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αν και θεωρεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για τη νίκη.

«Είναι λογικό ο Τσίπρας να ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία και υπήρχαν αρκετές πιθανότητες να του την έδινε ο λαός», τονίζει σε υποψήφιους βουλευτές και στελέχη που τον επισκέπτονται στο στρατηγείο του στην οδό Παναγή Κυριακού, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Realnews».

Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τη ΝΔ, ο κ. Καραμανλής λέει: «Ο Βαγγέλης, όμως, πέτυχε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση μέσα σε μικρό διάστημα και έχουμε σοβαρές πιθανότητες να βγούμε πρώτο κόμμα. Πρέπει να τα δώσουμε όλα ώστε η ΝΔ να βγει πρώτη, έστω και με μια ψήφο μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θα είναι προς όφελος της χώρας».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα σενάρια, θεωρώντας πως ο μεγάλος συνασπισμός θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα γιατί «τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί, θα “τρέξουν” την εφαρμογή του μνημονίου, με όποιες αλλαγές προς το καλύτερο θα μπορέσουν να επιτύχουν». Μεγάλη σημασία δίνει όμως και στο ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα: «Αν είναι η Χρυσή Αυγή, θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη», επισημαίνει. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, η Χ.Α. θα αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και καθώς στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει το κόμμα του Λαφαζάνη, το πολιτικό σύστημα θα χάσει την ισορροπία του, αφού δεν θα έχει πια δύο βασικούς πυλώνες.

«Υπάρχει κίνδυνος τα άκρα να πάρουν κεφάλι», τονίζει. Αν και στελέχη λένε ότι σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα πρέπει να αναλάβει εκείνος, ο κ. Καραμανλής τους κόβει αμέσως την κουβέντα: «Δεν υπάρχουν αυτά», λέει.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποιεί τη χαρακτηριστική φράση «εκεί που έτρεχε, σκόνταψε άσχημα». Θεωρεί ότι έχασε την ορμή του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ο φρέσκος αέρας της εξουσίας που τον συνόδευε τους πρώτους μήνες εξανεμίστηκε σε μεγάλο βαθμό. «Ενώ κάλπαζε, ο τρόπος που διαχειρίστηκε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν τραγική. Αν είχε κλείσει συμφωνία το Μάρτη θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα και για τον ίδιο», υποστηρίζει.

Όσο για τη διάσπαση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, λέει: «Δεν είναι πλήρης η κατάρρευσή του, κρατάει ακόμη, αλλά έχει στραπατσαριστεί». Οι επιθέσεις που δέχεται ο Τσίπρας από τα αριστερά του θεωρεί πως του κάνουν μεγάλη ζημιά: «Άλλο να λέει η ΝΔ ότι εξυπηρετεί συμφέροντα κι άλλο να τον καταγγέλλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι είναι διαπλεκόμενος, ότι τα έχει βρει με τα μίντια και τους επιχειρηματίες», λέει.

Για τη Λαϊκή Ενότητα εκτιμά ότι αναπτύσσει πολύ μικρότερη δυναμική από αυτήν που ανέμενε ο ίδιος. «Τελικά ο Λαφαζάνης είναι πολύ καλός για δεύτερος, όχι όμως και για πρώτος. Είναι έξυπνος, οργανωτικός, αλλά του λείπει η στόφα του αρχηγού», εκτιμά.

Ο κ. Καραμανλής, τέλος, δεν παραλείπει να δίνει και συμβουλές στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: «Να λες την αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι», του τονίζει. «Κι εγώ είπα την αλήθεια για τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε το 2009 απέναντι στο “λεφτά υπάρχουν” του Παπανδρέου και το πλήρωσα ακριβά. Μια κυβέρνηση, όμως, που βγήκε βασισμένη σε ψέματα έχεις ημερομηνία λήξης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook