Στην δραματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και στις επιπτώσεις που υπάρχουν στα έργα του ΕΣΠΑ λόγω της υποχρεωτικής «εθνικής συμμετοχής» αναμένεται να αναφερθεί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα 1/7 όλες οι αρμοδιότητες για το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ, περνούν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.

Στόχος τόσο των Περιφερειαρχών όσο και της κυβέρνησης είναι η ζητούμενη ανάπτυξη να δοθεί μέσα από τα έργα του ΕΣΠΑ, όμως υπάρχει ένας μεγάλος «σκόπελος» που λέγεται «εθνική συμμετοχή».

Και καθώς στην χώρα μας το «ταμείο είναι μείον», προκειμένου να μην χαθεί το ΕΣΠΑ και επομένως και η τελευταία ευκαιρία για ανάπτυξη με Ευρωπαικούς πόρους, ο Γ.Παπανδρέου με επιστολή του προς τον κ.Μπαρόζο ζητά την αναστολή της καταβολής της εθνικής συμμετοχής για τα έργα του ΕΣΠΑ μέχρι το 2013.

Το θέμα αυτό που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μαζί με την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου και την χορήγηση νέου δανείου, θα είναι καθοριστικό για το σύνολο της οικονομίας.

Δεκάδες κλάδοι, από τις κατασκευές, μέχρι την αγροτική παραγωγή αλλά και οι Περιφέρειες έχουν βασίσει πολλά στην απορρόφηση πιστώσεων για έργα του ΕΣΠΑ και μάλιστα για τον σκοπό αυτό, τόσο ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Καρούντζος, όσο ειδικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Αρναουτάκης, πιέζουν με κάθε τρόπο για να επιταχυνθούν οι προτάσεις , εντάξεις, δημοπρατήσεις , υλοποιήσεις έργων που θα απορροφήσουν Ευρωπαικά κονδύλια στην Κρήτη.

Όμως χωρίς την αναγκαία εθνική συμμετοχή τα έργα δεν μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. και επομένως η απάντηση που θα δοθεί από τον κ.Μπαρόζο στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι καίριας σημασίας και για την τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook