Τέλος στην παράνομη τοποθέτηση προεκλογικών πανό και αφισών, έβαλε απόφαση επιτροπής του δήμου Χανίων, που όρισε με αυστηρότητα τους χώρους στους οποίους τα κόμματα θα μπορούν να προβάλλουν τις ιδέες τους.

Η επιτροπή καθόρισε συγκεκριμένες θέσεις προβολής σε κιόσκια στην πλατεία 1866 καθώς και σε 198 ταμπλό του δήμου.

Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη εικόνα την οποία αντικρίζουμε σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με την ασύδοτη αφισοκόλληση παντού, ακόμα και στα δέντρα. Το θέμα δεν είναι μόνο ρύπανσης και αισθητικής, αλλά κυρίως σεβασμού στους πολίτες και το δημόσιο χώρο ο οποίος είθισται προεκλογικά, από όλα τα κόμματα, να μετατρέπεται ανεξέλεγκτα σε πεδίο προβολής κομματικών τσιτάτων και συνθημάτων.

Στη δημοτική αγορά Χανίων τα πανό δεν είναι ρύπανση αλλά… διακίνηση ιδεών

Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί ότι όταν η (ομόφωνη) απόφαση της επιτροπής έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων προς ψήφιση, υπήρξαν ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Παπαντωνάκης, εξέφρασε την παρακάτω άποψη: 

Εμείς δε θεωρούμε ότι είναι ρύπανση  να βάλεις στα κάγκελα της Δημοτικής Αγοράς Χανίων ένα πανό, γιατί είναι διακίνηση ιδεών. Δεν θεωρώ ότι είναι ρύπανση ως προς τα πανό.

Στο ίδιος μήκος και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Κίνησης, Σεραφείμ Ρίζος ο οποίος είπε για το θέμα στο δημοτικό σύμβουλιο:

Θεωρούμε ότι έχουν δοθεί χώροι για τα περίπτερα σε μέρη που δεν περνά ο κόσμος. Δίπλα στην πλατεία της Δημοτικής Αγορας, είναι ένας χώρος που κρύβει τα περίπτερα. Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί ένας άλλος χώρος. Υπάρχει ένας πόλεμος στην πολιτική αφίσα και από την πλευρά του δήμου και από την πλευρά των επαγγελματιών που κολλούν στα ταμπλό και όχι μόνο. Ο δήμος πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του.

Στην αντεπίθεση: Τα πάντα θα ξηλώνονται

Ο κ. Πουλιδάκης ο οποίος προϊστατο της επιτροπής για τον καθορισμό των χώρων, τόνισε ότι το σκεπτικό της απόφασης ήταν να εξαιρεθούν από τον προεκλογικό πυρετό ιστορικά σημεία της πόλης και μνημεία όπως η δημοτική αγορά:

Η απόφαση ήταν να τηρηθούν οι θέσεις του δήμου Χανίων και να προστατευθούν και να μη ρυπανθούν με αφίσες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σημεία και περιοχές ιστορικής σημασίας καθώς επίσης και χώροι της πόλης που αποτελούν μνημεία, πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικού κάλλους, όπως το παλιό λιμάνι ή Δημοτική Αγορά, ούτε αφίσες ούτε πανό. 

Κάθετος και σαφής ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μιχάλης Κοτζαμιχάλης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα πάντα – εκτός νόμιμων χώρων – θα ξηλώνονται:

Υπάρχει ένας κανονισμός καθαριότητας που έχει ψηφιστεί, λέει συγκεκριμένα πράγματα για την παράνομη αφισορύπανση. Είτε είναι πανό, είτε banner, όλα θα φεύγουν και θα ξηλώνονται. Δεν είναι μόνο το θέμα της ρύπανσης αλλά και θέμα ατυχήματος. Ένα banner έφυγε προχθές από τον κόμβο της Σούδας, έπεσε σε ένα αυτοκίνητο και έσπασε το μπαμπρίζ. Άρα από την υπηρεσία καθαριότητα τα πάντα θα ξηλώνονται. Μόνο σε ταμπλό μπορείτε να βάζετε αυτά που έχετε αποφασίσει στην επιτροπή. Όλα τα άλλα η υπηρεσία καθαριότητας θα τα ξηλώνει. Και δεν είναι θέμα κομματικό.

Να αναφέρουμε ότι τόσο ο κ. Παπαντωνάκης όσο και ο κ. Ρίζος, επέμειναν στην άποψή τους, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι στα κάγκελα της δημοτικής αγοράς δεν υπάρχει θέμα ατυχήματος και να επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι πρόκειται για διάδοση ιδεών τονίζοντας ότι είναι λανθασμένο να σκεφτόμαστε τη ρύπανση και τον δεύτερο να δηλώνει ότι για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνεται η εξίσωση ότι οι πολιτικές ιδέες είναι ρύπανση.

Οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις δεν είχαν καμία ένσταση στον καθορισμό των χώρων που αποφάσισε η επιτροπή.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook