Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον (φωτογραφία), κάλεσε χθες τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν «αμέσως και άνευ όρων» όλους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών κατά του καθεστώτος.

Καλεί τις αιγυπτιακές αρχές «να βρουν επειγόντως έναν εποικοδομητικό και ειρηνικό τρόπο να ανταποκριθούν στις θεμιτές προσδοκίες των Αιγύπτιων πολιτών για δημοκρατικές και κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

«Για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο Κάιρο και αλλού στην Αίγυπτο, καθώς και για την αποφυγή περισσοτέρων ατυχημάτων, καλώ και πάλι όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ηρεμία», τονίζει η Άστον.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η σταθερότητα εκεί είναι σημαντική, αλλά όχι εις βάρος της ελευθερία της έκφρασης ή της ελευθερίας του λόγου.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να τερματιστεί η βία και να μην υπάρξουν αθώα θύματα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε βιαστικά, στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Από την πλευρά του ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε από το Νταβός ότι η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι «απολύτως σεβαστή» στην Αίγυπτο.

Ο ίδιος τόνισε πως οι ηγέτες πρέπει να ακούν το λαό τους και να αποφεύγουν τη βία και υπογράμμισε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και αλλού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook