Ποσοστό παραβατικότητας που ξεπέρασε το 23% διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 2.959 έλεγχοι σε 2.940 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 691 από αυτές.

Συνολικά, τις τελευταίες επτά εβδομάδες, έγιναν 35.859 έλεγχοι σε 34.642 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 6.970 αυτές.
Αναλυτικότερα, την περασμένη εβδομάδα:

Από το ΣΔΟΕ πραγματοποιήθηκαν 882 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 285 επιχειρήσεις 897 συνολικά παραβάσεις.

Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις όπως τις καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών:

Σε έλεγχο που διενήργησαν τα εντεταλμένα συνεργεία ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης σε επιχείρηση εστίασης στο νομό Λασιθίου, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 80 αποδείξεων παροχής υπηρεσιών

Κατά τον ίδιο έλεγχο, σε επιχείρηση εκμετάλλευσης παραλίας (ομπρέλες, ξαπλώστρες), διαπιστώθηκε η μη έκδοση 60 αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Από τις Δ.Ο.Υ. της χώρας πραγματοποιήθηκαν 1.876 έλεγχοι σε 1.857 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν 310 παραβάσεις στις 304 επιχειρήσεις. Από τις παραβάσεις αυτές το 88% αφορούσε την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων.

Οι 1.876 έλεγχοι αυτής της εβδομάδας κάλυψαν κατά 52% επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (976 έλεγχοι) και κατά 29% εμπορικές επιχειρήσεις (539 έλεγχοι). Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στη διάρκεια των ελέγχων αυτών κατασχέθηκαν έξι Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές από ισάριθμες επιχειρήσεις. Οι τέσσερις επιχειρήσεις από αυτές δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου και οι δύο στον χώρο της εστίασης

Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιήθηκαν 201 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε παραβατικότητα που ξεπερνά το 50%, καθώς στις 102 επιχειρήσεις καταγράφηκαν συνολικά 676 παραβάσεις. Πρόκειται για ελέγχους που έγιναν κυρίως στους νομούς Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης και Ζακύνθου.

Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, ενώ οι επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν δραστηριοποιούνται κυρίως στην εστίαση και στον τουρισμό, σε ποσοστό περίπου 55%, και στο εμπόριο, σε ποσοστό περίπου 33%.
Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις παραβάσεων που προέκυψαν από τους ελέγχους αυτούς:

Σε εκδήλωση σε μπαρ στην Πελοπόννησο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση είκοσι πέντε αποδείξεων.

Στη Θεσσαλονίκη, σε επιχείρηση χώρου στάθμευσης σε νυχτερινό κέντρο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση εκατόν ογδόντα επτά αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Από επεξεργασία κατασχεμένων βιβλίων και στοιχείων διαπιστώθηκε σε τριάντα πέντε υποθέσεις η μη λήψη φορολογικών στοιχείων, με σύνολο διακόσιες τριάντα δύο παραβάσεις.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook