Ελάχιστα είναι τα απομεινάρια από το μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas που έχουν απομείνει στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καταστραφεί, ενώ η άτρακτος λόγω της πρόσκρουσης, της έκρηξης και της φωτιάς έχει διαλυθεί.  

Με εξαίρεση το σύστημα προσγείωσης, το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους είναι εμφανές ότι έχουν υποστεί ολοκληρωτική αλλοίωση και μοιάζουν σαν «σκιά» στο έδαφος.  

Σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου ενημέρωσε ότι οι εργασίες εκταφής που διενεργούνται από τις 27 Ιουλίου και αφορούν στον εντοπισμό ανθρώπινων οστών οδεύουν προς το τέλος, τονίζοντας ότι αποκαλύφθηκε μεγάλος αριθμός οστών.  

Όλα τα λείψανα που εντοπίστηκαν έχουν μεταφερθεί στο ανθρωπολογικό εργαστήρι για να ξεκινήσει η συναρμολόγηση των σκελετών και στη συνέχεια η ταυτοποίησή τους.  Ο Φ. Φωτίου πρόσθεσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το χώρο ταφής και την ύπαρξη λειψάνων επαληθεύονται από τα μέχρι στιγμής ευρήματα.

«Θα είμαστε πολύ σύντομα, ευελπιστώ, σε θέση να δώσουμε τέλος στην αβεβαιότητα και το μαρτύριο των συγγενών», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του, ο βοηθός του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Ξενοφών Καλλής είπε πως έχουν εντοπιστεί οστά, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε τον αριθμό και από την ανασκαφή. Ο ίδιος σημείωσε ότι το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης και το πιλοτήριο έβλεπε προς το Πενταδάκτυλο και το πίσω μέρος του αεροσκάφους προς νότια. Τις τελευταίες βδομάδες, η επιστημονική ομάδα που διενεργούσε την εκταφή εντόπιζε καθημερινά δεκάδες λείψανα. Σημειώνεται ότι λιγότερα λείψανα εντοπίστηκαν εκτός της ατράκτου, ενώ στο εσωτερικό της βρέθηκαν περισσότερα.  

Τα περισσότερα οστά στην άτρακτο εντοπίστηκαν προς την πλευρά του πιλοτηρίου, γεγονός που μαρτυρά ότι το αεροπλάνο πιθανόν να αναποδογυρίστηκε είτε κατά την πρόσκρουση, είτε κατά την ταφή του που ακολούθησε.   Από τα οστά που εντοπίζονται κάποια είναι διαμελισμένα και κάποια σε καλή κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως από τα λείψανα που βρέθηκαν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησης με τη μέθοδο του DNA.  

Ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα αναφορικά με τον αριθμό των σκελετών που θα συναρμολογηθούν από τους ανθρωπολόγους. Φαίνεται ότι κάποιοι από τους σκελετούς θα είναι σχεδόν πλήρης και κάποιοι ελλιπείς αλλά με μεγάλα κομμάτια οστών. Οι επιστήμονες που διενεργούν την εκταφή διαπιστώνουν ότι είτε από τις εκρήξεις που έγιναν στο Νοράτλας, είτε από την σφοδρή πρόσκρουση και τη φωτιά που ακολούθησαν καταστράφηκαν κάποια οστά.   Μετά την ολοκλήρωση εντοπισμού των λειψάνων, εκτιμάται ότι περίπου σε τρεις βδομάδες θα υπάρχουν αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.  

Στο ΙΝΓΚ υπάρχει ήδη γενετικό υλικό και η υπόθεση με τα λείψανα των αγνοουμένων του Νοράτλας θα αντιμετωπιστεί ως ζήτημα προτεραιότητας.   Στο μεταξύ, μετά τον εντοπισμό των λειψάνων η επιστημονική ομάδα θα συνεχίσει την ανασκαφή και σε ακόμη ένα σημείο του Τύμβο στο οποίο μέχρι σήμερα δεν έγιναν εργασίες. Στο συγκεκριμένο τμήμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη οστών, αλλά θα γίνει η ανασκαφή για σκοπούς ασφάλειας καθώς υπάρχει η πιθανότητα εντοπισμού τυχόν μη εκραγέντων πυρομαχικών και εκρηκτικών. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook