Στο πρόβλημα που υπάρχει από τη διαβίωση πολλών εργατών από τη Βουλγαρία στην περιοχή του Αλμυρού, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, μιλώντας χθες το πρωί στο «Ράδιο Ένα», που έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στις γειτονιές – κυρίως στην Ευξεινούπολη και στη Σούρπη – όπου βρίσκονται τα σπίτια – τρώγλες, που διαβιούν μέχρι και 30 άνθρωποι. Κατήγγειλε δε την τακτική των ενοικιαστών σπιτιών – τρωγλών για εκμετάλλευση μεταναστών, με όφελος 1.000 και 2.000 € ανά μήνα!

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται στην περιοχή μας, από περιοχή της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας (κυρίως ρομά), έχουν τις συνήθειές τους, όπως διαπιστώθηκε από επίσκεψη του ιδίου, συνεργείων του Δήμου και της Αστυνομίας και έριξε το φταίξιμο στις δημόσιες υπηρεσίες και στους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν αυτά τα ακατάλληλα κτίρια, τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι μετανάστες δεν ευθύνονται σε τίποτα. Ανέλαβε δε τις ευθύνες του ως Διοίκηση του Δήμου και κάλεσε τον εισαγγελέα να παρέμβει.

«Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι κάτοικοι των περιοχών που τους νοικιάζουν τα σπίτια, που είναι κτίρια που έχουν πολεοδομικές παραβάσεις, παραβιάζουν κανόνες υγιεινής, χωρίς τουαλέτες, ενώ παραβιάζουν τη νομοθεσία, στοιβάζοντάς τους σε ένα δωμάτιο 10 και 20 ανθρώπους και διαπράττουν φορολογικές παραβάσεις, που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους στην Εφορία», δήλωσε ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι είναι θέμα των ιδιοκτητών των σπιτιών αυτών, που νοικιάζουν τα σπίτια για να ζουν τόσοι άνθρωποι (που έχουν συνηθίσει να ζουν έτσι, σύμφωνα με την κουλτούρα τους), σε άθλιες συνθήκες, για να βγάλουν πολλά χρήματα, διαπράττοντας και φορολογικές παραβάσεις.
Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Αλμυρού «η τιμή ενοικίασης είναι 100 €/μήνα το κεφάλι και, ανάλογα με τους μετανάστες που διαμένουν στα σπίτια, οι τιμές διαμορφώνονται μηνιαίως στα 1.000 με 2.000 €».

Ο κ. Χατζηκυριάκος έκανε λόγο και για ευθύνη της κοινωνίας, που δεν ενσωματώνει τους μετανάστες αυτούς στο δικό της τρόπο ζωής και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που να μπορούν να επέμβουν άμεσα, όπως Υγειονομικό και Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου.

«Σε διάστημα δύο χρόνων, καταφέραμε να γκρεμίσουμε δύο «κοτέτσια» που ήταν παράνομα και διέμεναν Βούλγαροι εποχικοί εργάτες, ενώ κάποια μικρά πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το Υγειονομικό δεν απέτρεψαν τους ιδιοκτήτες να απομακρύνουν τους «ενοικιαστές», παρατήρησε ο δήμαρχος Αλμυρού. Συμπλήρωσε δε ότι, επειδή πρόκειται για πολίτες χώρας της Ε.Ε., δεν είναι δυνατόν να γίνει απέλασή τους, ενώ έκανε λόγο για κοινωνικό πρόβλημα.

Συμπερασματικά ο δήμαρχος ανέφερε ότι «η λύση είναι να καταλάβουν οι συνδημότες μας ότι στο όνομα της οικονομικής «μπάζας», δεν μπορούν να δημιουργούν τέτοια προβλήματα στην κοινωνία», ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε μαζί τους ο ίδιος απάντησαν ότι ο Δήμος πρέπει να φροντίσει να λύσει πρώτα τα άλλα προβλήματα και στη συνέχεια να ασχοληθεί με αυτό!

Ο κ. Χατζηκυριάκος ανέφερε ότι σε σύσκεψη που έγινε στη Σούρπη παρουσία των ιδιοκτητών, τονίστηκε ότι με την ενέργειά τους αυτή δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα στα χωριά. Μάλιστα τους ανέφερε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε πιο σκληρές διαδικασίες, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και την Αστυνομία, ενώ ο δήμαρχος δήλωσε ότι πρέπει πλέον να επέμβει και ο εισαγγελέας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook