Ο οίκος αξιολόγησης Moody\’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει πάνω από δέκα γερμανικές τράπεζες του δημόσιου τομέα, γνωστές ως Landesbanken, καθώς εξασθενεί η πολιτική βούληση για την παροχή βοήθειας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Οι υποθέσεις ότι υπήρχε σχετικά υψηλή συστημική υποστήριξη της αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου χρέους των τραπεζών του δημοσίου τομέα της Γερμανίας αμφισβητούνται όλο και περισσότερο, από την υποχώρηση της πολιτικής βούλησης όσον αφορά στην υποστήριξη της διάσωσης των τραπεζών» ανέφερε η Καταρίνα Μπάρτεν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Moody\’s, σε ανακοίνωσή της.

Η Μπάρτεν είπε ότι επανεξετάζεται η αξιολόγηση 12 τραπεζών και είναι πιθανή η υποβάθμισή τους.

Οι «Landesbanken» είναι πιστωτικά ιδρύματα δημοσίου δικαίου, που λειτουργούν ως κεντρικές τράπεζες για τα τοπικά ταμιευτήρια των ομόσπονδων κρατιδίων, κρατικών και κοινοτικών τραπεζών, και διεκπεραιώνουν κυρίως τραπεζικές εργασίες για λογαριασμό των μετόχων τους, ενώ διεξάγουν επίσης γενικές τραπεζικές εργασίες για λογαριασμό επιχειρήσεων και δημόσιων εταιριών και συμμετέχουν σε διεθνείς κεφαλαιαγορές. Το είδος των τραπεζών αυτών υπάρχει μόνο στη Γερμανία.

Οι τέσσερις τράπεζες που χρειάστηκαν κρατική υποστήριξη στη διάρκεια της κρίσης -οι BayernLB, HSH, LBBW και WestLB- ίσως υποβαθμιστούν πάνω από μία βαθμίδα από τον Moody\’s.

Οι τράπεζες που δεν χρειάστηκαν κρατική βοήθεια -οι DekaBank, Helaba, LBB και NordLB- αντιμετωπίζουν πιθανώς υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας κατά μία βαθμίδα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook