Τελευταία ενημέρωση : 14:15

Δύο πλοία με προορισμό τη Γάζα βρίσκονται ακινητοποιημένα εδώ και λίγες ημέρες σε λιμάνια της Κρήτης. Το ένα βρίσκεται στο Λιμάνι του Α. Νικολάου και το δεύτερο εδώ και 13 ημέρες στο λιμάνι του Κολυμβαρίου, στα Χανιά.

 Όπως δηλώνουν στο Flashnews.gr τα μέλη της καναδικής αποστολής του «free Gaza» που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο πλοίο Ταχρίρ στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, οι λόγοι της ακινητοποίησης του πλοίου οφείλονται σε \” προσχηματικούς ελέγχους από τους άνδρες του λιμεναρχείου και με αστείες αφορμές με μόνο σκοπό την καθυστέρηση του απόπλου ενώ καταγγέλλουν πως η ελληνική κυβέρνηση υπακούει σε εντολές ισραηλινών συμμετέχοντας επί της ουσίας στον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας.\” Τόσο ο David Heap όσο και η Sandra Rush μιλούν για «απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης» ενώ καταγγέλλουν πως είναι άμεση ανάγκη να απομακρυνθεί το πλοίο από τα χέρια των ελληνικών αρχών καθώς υπάρχουν φόβοι για σαμποτάζ, όπως αυτό που έγινε προ ημερών στο Δανέζικο πλοίο του Στολίσκου στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο πλοίο βρίσκονται Δανοί, Γάλλοι και Αυστραλιανοί πολίτες αλλά και ένας βέλγος πρώην βουλευτής και δημοσιογράφος. Το καναδικό πλοίο με το όνομα Ταχρίρ (σ.σ. Σημαίνει Ελευθερία και είναι εμπνευσμένο από την Πλατεία του Καϊρου όπου πραγματοποιήθηκε η εξέγερση του Αυγυπτιακού λαού) έχει μήκος 25 μέτρα και μεταφέρει περίπου 45 ανθρώπους: αντιπροσώπους από όλη την χώρα(του Καναδά), διασημότητες και δημοσιογράφους ενώ μεταφέρει και εκπροσώπους από την Αυστραλία, το Βέλγιο και την Δανία.

Νωρίτερα οι άνδρες του λιμενικού ζήτησαν από τον καπετάνιο να παραδώσουν τα χαρτιά του πλοίου. Δημιουργήθηκε ένταση καθώς ο καπετάνιος του πλοίου θέλει να παραδώσει στις αρχές αντίγραφα και όχι τα πρωτότυπα έγγραφα ενώ αυτή τη στιγμή απειλείται η σύλληψη της επικεφαλής της καναδικής αποστολής Sandra Rush, μέλους της Καναδικής επιτροπής «ένα πλοίο για τη Γάζα».

Σε δηλώσεις που έκανε στο Flashnews.gr το μέλος της καναδικής αποστολής κ.David Heap δήλωσε χαρακτηριστικά:\”Μας μπλόκαραν το πλοίο με παράνομο τρόπο. Η Λιμενάρχης επικαλείται τεχνικούς λόγους για την απαγόρευση του απόπλου\”, ενώ καταλήγοντας ο κος Heap καταγγέλει ότι\” το σκάφος δεν είναι ασφαλές στα χέρια των Ελληνικών Αρχών\”

Η συλλογή χρημάτων για την αγορά του πλοίου έγινε από χιλιάδες Καναδούς πολίτες ενώ το πλοίο συμμετέχει στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους αναδεικνύοντας το θέμα του αποκλεισμού της Γάζας και του 1,6 εκ κατοίκων της που η πρόσβασή τους σε αγαθά και η δυνατότητα μετακίνησης τους παρεμποδίζεται μονομερώς από τον παράνομο Ισραηλινό αποκλεισμό.

Το δεύτερο πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι του Κολυμπαρίου Χανίων. Πρόκειται για το πλοίο \”Γκουέρνικα\”, που συμμετέχει στον \”Στόλο Ελευθερίας ΙΙ\”, σκοπός του οποίου είναι να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα.

Η ακινητοποίηση του πλοίου ήρθε ως συνέχεια της απαγόρευσης απόπλου όλων των πλοίων από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας, την οποία εξέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσή

Οι Ισπανοί ακτιβιστές που επιβαίνουν στο πλοίο δήλωσαν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν το σκεπτικό της απαγόρευσης, ενώ τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να προχωρήσουν την αποστολή τους.

Σύμφωνα με τον επιβαίνοντα στο σκάφος Μανουέλ Ταπιάλ, \”είμαστε, επί 13 ημέρες στο Κολυμπάρι. Δεν είχαμε σκοπό να φύγουμε σήμερα, αλλά εδώ και 4 ημέρες ήταν έντονη η παρουσία των αρχών, οι οποίες σήμερα μας είπαν ότι δεν πρόκειται να μας αφήσουν να σαλπάρουμε για κανέναν προορισμό\”.

Αντιπροσωπεία των Ισπανών ακτιβιστών βρέθηκε στο Λιμεναρχείο Χανίων όπου και ζητήθηκαν από τις αρχές διευκρινίσεις σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του πλοίου.

Το πλοίο φέρει σημαία Κομόρες και οι αρχές έχουν ζητήσει διευκρινίσεις από τη χώρα της σημαίας, την οποία φέρει το σκάφος.

Νωρίτερα επίσης , δημιουργήθηκε ένταση και στο λιμάνι του Πειραιά όταν κομάντος του λιμενικού απείλησαν τους επιβάτες του Αμερικανικού πλοίου «The Audacity of Hope», που είχε αποπλεύσει νωρίτερα από το Πέραμα με αμερικανούς ακτιβιστές για τη Γάζα.

Το μεσημέρι, με απόφαση του Χρήστου Παπουτσή κηρύχθηκε απαγόρευση απόπλου των πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας ενώ το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με διαταγή του στις Λιμενικές Αρχές ζητά να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης.

Την έντονη αντίδρασή τους για την απόφαση Παπουτσή εξέφρασαν ήδη το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για συμμετοχή τςη ελληνικής κυβέρνησης στον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook