Το μαύρο χρήμα των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων Tor-M1 στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πέντε πρόσωπα, με βασικό κατηγορούμενο τον Γιάννη Σμπώκο, πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου. 

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, στην υπόθεση με τις χρυσές μίζες από τα εξοπλιστικά, παραπέμπονται επίσης ο Γιώργος Καμάρης, πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Σμπώκου, στέλεχος επιχειρήσεων, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός καθώς και τα αδέλφια Γιώργος και Πέτρος Χριστοδουλίδης, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Το βούλευμα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόταση της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Ευγενίας Κυβέλου.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι κατά περίσταση είναι παθητική δωροδοκία από κοινού κατά του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι οι πέντε κατηγορούμενοι δεν πρέπει να δικαστούν για επιμέρους πράξεις.

Σημαντικό είναι πάντως το γεγονός ότι έχει διαταχθεί ο διαχωρισμός της υπόθεσης – και ως εκ τούτου η διενέργεια περαιτέρω έρευνας από τον ανακριτή Διαφθοράς – όσον αφορά τον Γιώργο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Αντισταθμιστικών (1999-2000), σε σχέση με τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Επίσης, το δικαστικό συμβούλιο απήλλαξε από κάθε κατηγορία άλλους 11 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για το αδίκημα της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατά του Δημοσίου.

Μεγάλος απών από την ποινική διαδικασία είναι ασφαλώς ο Βλάσης Καμπούρογλου, ο επιχειρηματίας που διατηρούσε κομβικό ρόλο στην υπόθεση, πλην όμως βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα, στην Ινδονησία το 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook