Συνέντευξη Τύπου της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων δόθηκε σήμερα στο Ηράκλειο για τα προβλήματα του κλάδου

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση απο τα μέλη της ΔΑΣ αναφέρθηκαν τα εξής:

“Άλλη μια τουριστική σεζόν ολοκληρώνεται με νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων για τους ξενοδόχους, ενώ την ίδια στιγμή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συνεχίζουν να ματώνουν κάτω από τα βάρη των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Η νέα κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόζει μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων, όπως η επιβολή και είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, η αύξηση της λεγόμενης «εισφορά αλληλεγγύης» για μισθωτούς, η έναρξη της εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που προβλέπονται στο 1ο και στο 2ο μνημόνιο,  νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβρη, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων μέσω της διασύνδεσης εισφορών – παροχών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία, κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας για τις Συλλογικές Συμβάσεις και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Αρχαιρεσίες, τις οποίες για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, η παράταξη που στηρίζεται από κοινού από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, συνεπείς στο ρόλο τους ως εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές επιχειρούν να πραγματοποιήσουν με διαδικασίες «εξπρές». Στόχος τους να γίνουν οι διαδικασίες «εν κρυπτώ», έξω από τις «επικίνδυνες» για αυτούς συλλογικές διαδικασίες, να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι χιλιάδες συνάδελφοι. Είναι χαρακτηριστική η στάση τους:
•    Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 7/9, όρισαν την πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης για την Τετάρτη 9/9, δηλαδή, μόλις 2 μέρες μετά!
•    Η εφορευτική επιτροπή που εκλέχτηκε με τη στήριξη της παράταξης ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να ενημερώσει τις παρατάξεις και τους συναδέλφους για τις ημερομηνίες και τα ξενοδοχεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες, ενώ αρνείται επίσης να παραχωρήσει το μητρώο των μελών του συνδέσμου στις παρατάξεις (δηλαδή στη Δ.Α.Σ.)!
Τι φοβούνται άραγε; Μήπως την οργή και την απαξίωση των συναδέλφων που βλέπουν τόσα χρόνια την πλειοψηφία του σωματείου να παίζει το ρόλο του εργοδότη, του κολαούζου των κυβερνήσεων και:
•    Να πρωτοστατεί στην εφαρμογή των μέτρων που τσακίζουν τα δικαιώματά μας;
•    Να καλλιεργεί τη λογική της αναποτελεσματικότητας του αγώνα; Πού είναι άραγε η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων, που δήθεν θα νομοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και διαλαλούσαν χέρι-χέρι το προεδρείο του Συνδέσμου με τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΗ, νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρμαχο των μνημονίων;
•    Να εμποδίζει την οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο;
•    Να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα ότι οι κουτσουρεμένες (με υπογεγραμμένες διαδοχικές μειώσεις από τους ίδιους (!) συμβάσεις δεν εφαρμόζονται από τους μεγαλοξενοδόχους;
•    Να πανηγυρίζει για την κοροϊδία της κυβέρνησης με την αύξηση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας;
•    Να πανηγυρίζει για τα capital controls επειδή μπήκαν οι κουτσουρεμένοι μισθοί μας στις τράπεζες;

Είναι γνωστή η τακτική της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του συνδέσμου. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκλεγμένοι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (Δ.Α.Σ.) έθεσαν επανειλημμένα στο Διοικητικό Συμβούλιο πλαίσιο πάλης για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης. Βρήκαν απέναντί τους την προκλητική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης, που πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης, ήταν από τους πρωτεργάτες του προεκλογικού αγώνα του πρώην προέδρου του Ε.Κ.Η. και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τους ξέρουν χρόνια τώρα και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Έχουμε την εμπειρία, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν συμβιβάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων με τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Οι απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, τα χαμένα μεροκάματα, τα χαμένα δικαιώματα, έγιναν κέρδη και προνόμια για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και μέσα στην κρίση. Να μη δώσουμε άλλο χρόνο! Όχι άλλη ανοχή στη φτώχεια, στην ανασφάλεια. Η αναμονή είναι χαμένος χρόνος, νέα βάρη για το λαό.

Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, μικρές και μεγάλες, στα ξενοδοχεία δείχνουν ότι μόνο με οργανωμένο, συλλογικό αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και ξενοδοχείο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μπορούν να εμποδίσουν την ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων, να αποσπάσουν έστω και προσωρινά κατακτήσεις.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν και θα είναι μπροστά σε αυτόν τον αγώνα, στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας και τα συλλογικά όργανα του σωματείου μας.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μη δεχτούν άλλη κοροϊδία. Να απομονώσουν τις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξή τους δίνοντας μαζικό παρών στις εκλογές. Να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (Δ.Α.Σ.) που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ στις εκλογές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Για να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, για Σωματείο πραγματικά μπροστάρη και στήριγμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την ισχυροποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook