«Καταστροφικό» και «χαμηλής ακαδημαϊκής στάθμης νομοθέτημα» χαρακτηρίζουν το νέο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση οι Πρυτάνεις κατά την έναρξη της 67ής Σύνοδό τους στο Βόλο την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως θα οδηγήσει στη διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου. Οι έντονες αντιδράσεις έρχονται ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα.

Οι πρυτάνεις προανήγγειλαν κινητοποιήσεις αλλά και δικαστικές προσφυγές, υποστηρίζοντας πως με ορισμένες διατάξεις εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας.

Μάλιστα, δυσμενώς σχολιάστηκε και η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας από τη Σύνοδο, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ.Γουργουλιάνη να δηλώνει πως «για πρώτη φορά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι απούσα», ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ.Μυλόπουλος κατηγόρησε την υπουργό πως «φυγομαχεί».

Καθηγητές και εργαζόμενοι στα ελληνικά πανεπιστήμια, που έκαναν παρέμβαση στην έναρξη της συνόδου διά των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών τους, ζήτησαν αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, κρίνοντας ότι ο Νόμος είναι καταστροφικός και αλλάζει τη δομή των πανεπιστημίων, εισάγοντας επιχειρηματικά κριτήρια.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αντιδράσει δυναμικότητα αν ισχύσουν τα όσα διέρρευσαν μέσω διαδικτύου», διεμήνυε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κρίνοντας ότι με το νέο σχέδιο νόμου εισάγεται στα πανεπιστήμια ο κομματισμός.

Σε ό,τι αφορά τις τριετούς διάρκειας σπουδές, επανέλαβε πως επιχειρείται η εφαρμογή ενός αποτυχημένου μοντέλου που ήδη αποσύρουν πανεπιστήμια της κεντρικής Ευρώπης.

«Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε εξάλλου το σχέδιο νόμου και ο πρύτανης του ΑΠΘ, λέγοντας πως αποτελεί «ένα κείμενο- συρραφή, επιμέρους διατάξεων και προβλέψεων που δεν έχουν συνεκτικό ιστό, δεν υπάρχει εκπαιδευτικό όραμα, δεν υπάρχει εκπαιδευτικός στόχος που να υπηρετείται».

«Υπάρχει μια φανερή παντού διάθεση- πρόθεση κηδεμόνευσης και χειραγώγησης των Πανεπιστημίων από μη αιρετά διορισμένα, μικρά, ολιγομελή όργανα».

Παρατηρώντας επίσης πως θα υπάρξουν πολλά νομικά θέματα, προανήγγειλε«Εμείς θα προσφύγουμε στα συνταγματικά δικαστήρια, διότι ανακύπτουν σαφή ζητήματα αντισυνταγματικότητας».

Newsroom ΔΟΛ