ΣHMEPA θα συζητηθεί τελικά, μέσω τηλεδιάσκεψης, το θέμα της Ελλάδας από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος της ευρωζώνης αύριο στις Βρυξέλλες αποκλειστικά αφιερωμένη στην ελληνική κρίση, μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού από τη Βουλή.

Ο κ. Γιούνκερ προτίμησε να συζητηθεί το όλο θέμα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι υπουργοί αναμένεται να δώσουν οριστικά το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ του δανείου, όπως αποφασίστηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής. Aλλωστε, με την υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για την εκταμίευση της 5ης δόσης. Η δήλωση που θα κάνουν μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης οι «17» θα περιλαμβάνει και την παροχή εγγυήσεων προς το ΔΝΤ για την αποδέσμευση του μεριδίου του, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση όμως για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την προσέγγιση των γαλλογερμανικών θέσεων, υπάρχουν ακόμη ορισμένες πτυχές που πρέπει να εξεταστούν. Το πιο πιθανόν λοιπόν είναι να παραπεμφθεί η συνέχιση της συζήτησης στην τακτική σύνοδο της ευρωζώνης, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιουλίου στη βελγική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Kάρολιν Ατκινσον, τόνισε ότι «οι συζητήσεις για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και την καταβολή της επόμενης δόσης».

Για το θέμα της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση και το Institute of International Finance, στην οποία τονίζει ότι όλα τα μέλη του –τα οποία ποικίλλουν από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έως και «μικρομεσαίους» χρηματοοικονομικούς ομίλους– είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε «μία εθελοντική και ξεκάθαρη διαδικασία ανταλλαγής του ελληνικού χρέους προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα στις δύσκολες στιγμές που βιώνει».

Δύο ακόμη χρηματοοικονομικοί όμιλοι, η ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo και ο γερμανικός αντασφαλιστικός όμιλος Munich Re –που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα αξίας 500 εκατ. και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με λήξη το 2014– ανακοίνωσαν χθες ότι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας, υποστηρίζει ότι η νέα χρηματοδότηση προς τη χώρα μας θα φθάσει στα 85 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εισφοράς από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook