Τράπεζα της Μόσχας, η πέμπτη σε μέγεθος στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με οικονομικό σκάνδαλο σχετιζόμενο με τον έκπτωτο δήμαρχο Μόσχας, τον Γιούρι Λουζκόφ πρόκειται να λάβει στο προσεχές μέλλον δάνεια ύψους 9,8 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την Κεντρική Τράπεζα στη Μόσχα.

Η ημιδημόσια τράπεζα VTB, η οποία τον Φεβρουάριο φέτος απέκτησε μερίδιο 46,48% της Τράπεζας της Μόσχας, πρόκειται να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιό της κατά 100 δισ. ρούβλια (2,5 δισ. ευρώ), προστίθεται στο ανακοινωθέν της Κεντρικής Τράπεζας στη Μόσχα.

Εξάλλου, η κρατική υπηρεσία εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων θα δανείσει συνολικά 295 δισ. ρούβλια (7,3 δισ. ευρώ) την Τράπεζα της Μόσχας, για μία περίοδο 10 ετών, με ετήσιο επιτόκιο 0,51%. Ποσό που η Υπηρεσία θα έχει προηγουμένως λάβει από την Κεντρική Τράπεζα στη Μόσχα και θα είναι εξοφλητέο σε πέντε έτη.
Το πρόγραμμα ροών τραπεζικών κεφαλαίων στην Τράπεζα της Μόσχας είναι το μεγαλύτερο που παρέχεται τα τελευταία χρόνια σε ρωσική τράπεζα, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές. Με το ποσό των 9,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα της Μόσχας «αποφεύγει τη χρεοκοπία», προσθέτουν.

Ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας Αντρέι Μποροντίν κατηγορείται ότι διοχέτευσε παρατύπως στη διάρκεια του 2009 ποσά συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ, υπό τύπον δανείων, προς μία εταιρεία συμφερόντων της Γιέλενα Μπατούρινα, συζύγου του Λουζκόφ. Την εποχή εκείνη, η τράπεζα -σε ποσοστό 60%- ελεγχόταν από τη δημαρχία της Μόσχας.

Ο Λουζκόφ παύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο αποκορύφωμα της πολιτικής διένεξής τους με φόντο τις κατηγορίες κατά του ζεύγους Λουζκόφ-Μπατούρινα ότι επί των ημερών της δημαρχίας Λουζκόφ, η Μπατούρινα απέκτησε πολλά ακριβά ακίνητα στη ρωσική πρωτεύουσα.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook