\”Ζεστά\” έχουν πάρει οι επιτελείς της ΔΕΗ την υπόθεση της συνεργασίας με την πλέον ανερχόμενη κινεζική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών, την Sinovel Wind Energy Group Co Ltd. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στην Αθήνα βρίσκονται ανώτατα στελέχη της κινεζικής εταιρείας, που τον Απρίλιο υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη ΔΕΗ το οποίο έκανε αναφορά σε ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200 – 300 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα καθώς και στην από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

Δύο μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου και σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι οι πρώτες προτάσεις που εξετάζονται ώστε να προχωρήσει η αιολική ελληνοκινεζική συνεργασία. Συγκεκριμένα, μελετώνται διάφορες τοποθεσίες για την ανάπτυξη του αιολικού πάρκου που θα βρίσκεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταξύ των οποίων περιοχές στη Β. Ελλάδα (Ροδόπη), ενώ η πιο «ζεστή» περίπτωση φαίνεται να είναι το περίφημο αιολικό πάρκο που θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στη Μακρόνησο.

Από πλευράς ΔΕΗ η σχετική αίτηση για τη δημιουργία πάρκου ισχύος 200MW έχει κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το 2009, ωστόσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς θα πρέπει να διευθετηθεί το πρόβλημα που ανακύπτει από την ανακήρυξη του νησιού ως ιστορικού τόπου ενώ και όλα τα κτίρια και παλιά στρατόπεδα εξορίας έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Βεβαίως η πρόταση της ΔΕΗ δεν αφορά στο κομμάτι του νησιού όπου βρίσκονται τα μνημεία ωστόσο με βάση ΠΔ του 1995 υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις για οποιαδήποτε εγκατάσταση ή κατασκευή τεχνικών έργων, σε ολόκληρο το νησί.

Και εργοστάσιο παραγωγής

Εκτός όμως από τα αιολικά πάρκα, η ελληνοκινεζική συνεργασία προβλέπει και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών. Η κινεζική εταιρεία είναι η μεγαλύτερη ασιατική και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια ανεμογεννητριών.

Συγκεκριμένα η εταιρεία έχει μερίδιο παγκόσμιας αγοράς 11%, πίσω από τη Vestas (12%) και μπροστά από παραδοσιακά ονόματα της αιολικής βιομηχανίας όπως η General Electric, η Enercon, η Gamesa και η Siemens. Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, το μερίδιό της εκτινάσσεται στο 20%. Η κινεζική εταιρεία ωστόσο έχει αναιμική παρουσία στην Ευρώπη, όπου και προφανώς επιθυμεί να αποκτήσει βάση προκειμένου να επωφεληθεί από τη δυναμική ανάπτυξης της μεγαλύτερης αγοράς ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η δημιουργία μονάδας παραγωγής, με στόχο να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις εντός Ελλάδος συνεργασίες και επενδύσεις αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιονατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η αγορά ανεμογεννητριών έφτασε σε ισχύ τα 38MW εκ των οποίων των 56% αφορούσε σε εγκαταστάσεις στην Ασία, το 25% την Ευρώπη και το 19% την Αμερική.

Αξίζει να τονιστεί τέλος ότι οι συμφωνίες με τη Sinovel είχαν υπογραφεί στην Κίνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης τότε του αρμόδιου για τις επενδύσεις υπουργού Χάρη Παμπούκη, ο οποίος και συνοδευόταν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό.

Τα νομικά προβλήματα

Με δεδομένο το «εμπάργκο» που υπάρχει για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα στους παλιούς τόπους εξορίας όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος, το υπουργείο πολιτισμού έχει δεχθεί εισηγήσεις για αναοριοθέτηση της ιστορικότητας καταρχάς της Γυάρου, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Κεφάλαιο.

Βάσει της εισήγησης που εξετάζεται, θα ορίζονται ως «ιστορικοί τόποι» συγκεκριμένα σημεία του πάλαι ποτέ κολαστηρίου (π.χ., ο όρμος όπου βρίσκεται το κτίριο των φυλακών ή το νεκροταφείο όπου ετάφησαν οι αγωνιστές) και θα αποχαρακτηριστούν τα υπόλοιπα, ώστε να «φιλοξενήσουν» τις επενδυτικές δραστηριότητες.

Εφόσον προχωρήσει το ΥΠΠΟ στην αλλαγή του καθεστώτος, τότε συγκεκριμένες περιοχές των νησιών αυτών θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν καθώς υπάρχει εξαιρετικό αιολικό δυναμικό που καθιστά τις επενδύσεις πολύ ελκυστικές. Σε περίπτωση δε, που το πάρκο της Μακρονήσου, συνδυαστεί με συμφωνία «πακέτο» για την εγκατάσταση εργοστασίου ανεμογεννητριών, σε γειτονική περιοχή με οξύτατα προβλήματα ανεργίας, όπως π.χ. το Λαύριο, τότε εκτιμάται ότι θα καμφθούν αρκετές αντιρρήσεις που στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί για την εγκατάσταση πράσινων μονάδων ηλεκτρισμού στα συγκεκριμένα νησιά.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook