1. Οταν ένα κόμμα χάνει τις εκλογές, ποτέ δεν ευθύνεται ένας μόνο παράγοντας. Στη δική μας περίπτωση είναι ένας συνδυασμός πολλών αιτιών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας μεγάλος κύκλος, αυτός της μεταπολίτευσης, έχει κλείσει. Δυστυχώς με τρόπο οδυνηρό σε ένταση και διάρκεια όπως είναι η κρίση που περνάμε την τελευταία πενταετία. Σε αυτή τη μακρά περίοδο δημοκρατίας, ευημερίας και σημαντικής προόδου για την Ελλάδα, από το 1974 μέχρι το 2010, αναπτύχθηκαν παράλληλα σημαντικές παθογένειες, συντηρήθηκαν στρεβλώσεις, κρύφτηκαν προβλήματα κάτω από το χαλί. Η Νέα Δημοκρατία είναι μέρος αυτής της ιστορίας. Εχει μερίδιο ευθύνης και για τα καλά και για τα κακά της περιόδου.

Πληρώσαμε λοιπόν αυτό το κόστος. Και το πληρώσαμε ακριβά.

Αν θέλουμε τώρα να πάμε μπροστά, δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να δούμε τι κάναμε σωστά, τι κάναμε λάθος. Οχι εσωστρέφεια, δημιουργική ρήξη χρειάζεται. Πρέπει να είμαστε γενναίοι με τα λάθη μας και υπερήφανοι για τις επιτυχίες μας. Δεν χρειάζονται ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε αυτομαστιγώματα. Χρειάζονται ρεαλισμός και ειλικρίνεια.

Η εποχή των εύκολων απαντήσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν θέλουμε να επιστρέψουν οι πολίτες στην πολιτική, αν στόχος μας είναι να μας ακούσουν οι νέοι άνθρωποι, θα πρέπει να λέμε μόνο αλήθειες. Ανήκω σε μια γενιά που δεν έχει ενοχές. Δεν κουβαλάει βάρη και συμπλέγματα. Που μπορεί και βλέπει τα πράγματα με την απόσταση που χρειάζεται. Τώρα είναι η ώρα να τα αλλάξουμε όλα, αν θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στο μέλλον.

2. Η συζήτηση θα πρέπει να ξεφύγει επιτέλους από τις ταμπέλες. Τι να το κάνεις το brand όταν το περιεχόμενο είναι κενό; Εδώ που έφτασαν τα πράγματα ο χώρος της κεντροδεξιάς χρειάζεται μια συνολική αναγέννηση. Ολα από την αρχή.

Δεν μας αρκεί, ούτε φυσικά μας ικανοποιεί η αναπαλαίωση. Αυτή είναι ηττοπαθής επιλογή που διαιωνίζει τα προβλήματα. Είναι ο δρόμος της συρρίκνωσης.

Δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε ένα ένδοξο παρελθόν. Θέλουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Γι’ αυτό και η κεντροδεξιά οφείλει να σχεδιάσει το νέο της στίγμα. Να μιλήσει καθαρά στον κόσμο. Να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Χρειάζεται να επιδιώξει νέες κοινωνικές συμμαχίες. Με τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς, τον επιχειρηματικό και τον αγροτικό κόσμο.

Στόχος μας πρέπει να είναι η πρόοδος της χώρας και η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η πολιτική μας αφετηρία, είναι η σύνθεση δύο μεγάλων ιστορικών πολιτικών παραδόσεων, του Λαϊκού και του Φιλελεύθερου Κόμματος, σε μια ενιαία πολιτική κατεύθυνση, την οποία συνοπτικά εκφράζει ο Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός. Αυτός είναι ο πυρήνας της παράταξης μας, πάνω και πέρα από brand, ταμπέλες ή τοτέμ.

3. Καταρχήν τα κόμματα δεν πρέπει να ψάχνουν για Μεσσίες. Και ιδίως τα δημοκρατικά κόμματα που αναζητούν την εκλογή και την πολιτική νομιμοποίηση μέσα από άμεσες διαδικασίες. Προφανώς και τα πρόσωπα παίζουν σημαντικότατο ρόλο, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Το βασικό ζητούμενο είναι ο πολιτικός προσανατολισμός. Το συνολικό όραμα όχι μόνο για το κόμμα και την παράταξη αλλά για τη χώρα. Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στην ιστορία των μνημονίων. Ολα τα χρόνια της κρίσης, η κοινοβουλευτική λειτουργία υποβαθμίστηκε, δημιουργήθηκε σοβαρή κρίση αντιπροσώπευσης, η χώρα ουσιαστικά πτώχευσε και έχασε περίπου το 25% του εθνικού της εισοδήματος. Παράλληλα το κράτος συνολικά έπαψε να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο και στις υποχρεώσεις του. Η αγορά πάγωσε, η επιχειρηματικότητα λοιδορήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε, ο εμπορικός κόσμος συρρικνώθηκε δραματικά, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις εξανεμίστηκαν. Εμείς πρέπει να έχουμε άμεσες απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ένα νέο όραμα. Να αποκτήσει ξανά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις του και τα προσόντα του. Χρειαζόμαστε να του προσφέρουμε ένα μεταμνημονιακό αφήγημα. Ενα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για να φύγουμε οριστικά από την κρίση.

Ο ρόλος μιας σύγχρονης, ισχυρής και απελευθερωμένης από το παρελθόν κεντροδεξιάς παράταξης θα είναι καταλυτικός. Οφείλουμε να γίνουμε πάλι η παράταξη του 45 και του 50% του ελληνικού λαού. Η παράταξη που θα συνάψει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στον λαό και την πολιτική τάξη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook