Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους των χωριών Φοίνικα, Λύκου και Λιβανιανά στα Σφακιά. Εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται όπως αναφέρουν και κινδυνεύουν αυτοί και τα παιδιά τους, αφού ο δρόμος από την Ανώπολη προς τα xωριά τους είναι σε άθλια κατάσταση, η οποία έγινε ακόμα χειρότερη με την κακοκαιρία το περασμένο Σάββατο.

Όπως καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής, οι αρμόδιοι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για να συντηρήσουν το οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούν οι περίπου 40 μόνιμοι κάτοικοι στα 3 αυτά τα Χωριά.

«Τα παιδιά μας κινδυνεύουν καθημερινά» – Αποκλεισμένοι μαθητές

Η κάτοικος της περιοχής στην καταγγελία της αναφέρει ότι λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθότι καθημερινά μεταφέρονται και οι 7 μαθητές της περιοχής στο σχολείο τους, σε απαράδεκτες συνθήκες. Να σημειωθεί πως σήμερα δεν πήγαν στο μάθημα τους, καθότι ο δρόμος είναι σε κακή κατάσταση και η πρόσβαση γίνεται μόνο με τρακτέρ, το οποίο δεν διαθέτουν όλοι.

Μάλιστα στην καταγγελία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «το πρόβλημα το έχουμε όλο τον χειμώνα και οι αρμόδιες αρχές δεν βοηθάνε πουθενά.. μην σας πω κ για τα τεράστια βουνά που κρέμονται κ είναι ετοιμόρροπα να πέσουν σε οποιοδήποτε διερχόμενο αυτοκίνητο. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος να πλακώσουν το λεωφορείο που μεταφέρει τους μαθητές του σχολείου, όταν αυτό έρθει, αφού εξαρτάται από την κατάσταση του δρόμου… Οι κατολισθήσεις είναι συχνές όλο τον χειμώνα και τα βουνά κρέμονται από μία κλωστή».

Το κακό οδικό δίκτυο δυσκολεύει και τα συνεργεία της ΔΕΗ

Η καταγγέλλουσα, η οποία είναι και μητέρα δύο ανήλικών παιδιών, αναφέρει ότι «κάθε φορά που βρέχει τον χειμώνα μένουμε χωρίς ηλεκτρικό για 2 η 3 μέρες επειδή δεν υπάρχει τρόπος να περάσει το συνεργείο της ΔΕΗ και έχουμε προμηθευτεί όλοι γεννήτριες ηλεκτρικού ώστε να μην είμαστε σαν ζώα.

Ο Δήμος και Περιφέρεια γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά κανείς δεν έχει δώσει λύση εδώ και χρόνια

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η καταγγέλλουσα πριν 10 μέρες υπήρξε μία επικοινωνία των κατοίκων με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκη από τους κατοίκους και το Δήμο Σφακίων, όπου του ανέφεραν τον θέμα, ωστόσο όμως η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «θα το δούμε».  

Και διερωτάται: «Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να στείλει ο Δήμος Σφακίων ένα μηχάνημα και να κατεδαφίσει αυτές τις πέτρες τις οποίες κρέμονται; Ποσό θα κοστίσει; Ούτε μια ώρα δεν θα πάρει να γίνει αυτό. Και ο Δήμος μας έχει ξεχάσει εντελώς τόσα χρόνια γιατί αν ήθελε τόσα χρόνια θα είχε φτιαχτεί. Ο δρόμος είναι 4 χιλιόμετρα είναι δεν είναι δυνατόν να φτιαχτούν; Και να φύγουν αυτά τα βουνά που κρέμονται; Αυτά ζητάμε μόνο.. ούτε προστατευτικές μπάρες έχει αλλά ούτε καν απαιτούμε να μπουν αφού καλά – καλά δρόμο δεν μας φτιάχνουν».

Οι γονείς του σχολείου της Ανώπολης το ΚΤΕΛ και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επισημαίνουν το πρόβλημα

Σύμφωνα με την μαρτυρία της κατοίκου, κάθε χρόνο από το Δημοτικό Σχολείο Ανώπολης στέλνουν έγγραφο στον Περιφερειάρχη κύριο Στ. Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Απ. Βουλγαρακη και την Περιφέρεια Χανίων λέγοντας τους ότι ο δρόμος είναι σε άθλια και τραγική κατάσταση αλλά το αποτέλεσμα μηδέν.

Ενώ το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού, έχουν κάνει παράπονα στην Περιφέρεια και το Δήμο, αλλά χωρίς απόκριση.

«Τι πρέπει να γίνει, να θυσιαστεί κάποιο παιδί για να κινητοποιηθούν οι αρχές;» – Υπάρχουν ασφάλτινοι δρόμοι που οδηγούν σε.. ποιμνιοστάσια» (!)

Κλείνοντας η νεαρή μητέρα αναφέρει με αγανάκτηση: «Δηλαδή τι άλλο πρέπει να γίνει; Να σκοτωθεί και να θυσιαστεί κάποιο παιδί για να κινητοποιηθούν οι αρχές; Ποσο πια.. ούτε στην Ζιμπάμπουε αυτές οι συνθήκες. Και να σημειωθεί ότι οι μαθητές του σχολείο ξεκινάνε από το Φοίνικα στις 6 κ μισή το πρωί ώστε αν καταφέρει το αμάξι που τους μεταφέρει να είναι 7 η ώρα στην Ανώπολη και κάθονται έξω στο κρύο, είτε βρέχει είτε λιάσει είτε χιονίζει μέχρι τις 7 και 45 που θα πάνε οι δασκάλες να ανοίξουν το σχολείο. Τέσσερα παιδιά μόνα τους χωρίς καμία επίβλεψη 45 λεπτά κάθε μέρα. Και όλα αυτά εξαιτίας του δρόμου και πάλι. Και να φανταστείτε ότι υπάρχουν δρόμοι με άσφαλτο και σε καλύτερη κατάσταση που οδηγούν σε ποιμνιοστάσια, ακουσον άκουσον! Καλύτερα τα ζώα από 40 μόνιμους κατοίκους και με 7 μαθητές».  

Υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα σημεία

Να σημειωθεί βέβαια, ότι και στο παρελθόν με αφορμή ένα ατύχημα, έχει γίνει ρεπορτάζ για τον επίσης επικίνδυνο δρόμο που οδηγεί από το Φραγκοκάστελο στον Καλλικράτη. Μάλιστα πριν λίγους μήνες υπήρξε και μία ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι το σχολικό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, κρεμάστηκε στον γκρεμό.

Και για αυτήν την περίπτωση του κακού δρόμου, είχαν γίνει καταγγελίες στον Απ. Βουλγαράκη, ο οποίος ενώ είχε δεσμευτεί στους κατοίκους ότι θα φροντίσει για την διαπλάτυνση του σε μερικά σημεία, ποτέ δεν όμως προχώρησε στις σχετικές παρεμβάσεις.

Δήμαρχος Σφακίων: «Από τις πρώτες προτεραιότητες το χρόνιο αυτό προβλημα»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Σφακίων, κ. Γιάννη Ζερβό, μας δήλωσε ότι «οι κάτοικοι έχουν απόλυτο δίκιο!».

Σημείωσε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο έχει μπει σε πρώτη προτεραιότητα και που ωστόσο απασχολεί τον Δήμο σε τακτά διαστήματα. Μάλιστα ανέφερε, ότι της αμέσως προηγούμενες ημέρες πριν την κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου, μηχανήματα είχαν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο σημείο για πολλοστή φορά και μετά την έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου, υπάρχει πάλι υπάρχει πρόβλημα.

Μας ενημέρωσε ότι σήμερα συνεργεία δουλεύουν στο σημείο και κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την διάνοιξη, ωστόσο εκεί χρειάζεται ριζική λύση, με κατασκευή ασφάλτινου δρόμου, καθότι οι παρεμβάσεις αποτελούν πρόχειρη λύση.

Μάλιστα, όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα σε σύσκεψη που  έγινε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές του Σαββατοκύριακου, τέθηκε ξανά το θέμα του δρόμου Ανωπολη – Λιβανιανά – Λύκος – Φοίνικας.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες, πως κρέμονται τα βράχια πάνω από τον δρόμο, καθώς επίσης και την κακή κατάσταση του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook