Σήμερα συμπληρώνονται 36 χρόνια από την τεράστια έκρηξη στο μότορσιπ «Πανορμίτης», την 1η Οκτωβρίου 1979,  από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ τεράστιες ζημιές υπέστη και η πόλη της Σούδας.

Μια συνοπτική περιγραφή των αποτελεσμάτων της έκρηξης στο γεμάτο από δυναμίτη και άλλα έκρηκτικά, μοτορσιπ δίνει η εφημερίδα «Τα Νέα» την επομένη ημέρα από την έκρηξη:

« Ένας νεκρός, 130 τραυματίες, από τους οποίους τρεις βαριά, και τρεις ακρωτηριασμένοι, δύο αγνοούμενοι, ολόκληρη η προβλήτα, χίλια αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και καταστήματα, ηλεκτρικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κατεστραμμένα, είναι ο τρομακτικός απολογισμός από τη φοβερή έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί στο μότορσιπ “Πανορμίτης” μέσα στο λιμάνι της Σούδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο “Πανορμίτης” μετέφερε εκατοντάδες  φιάλες με υγραέριο, κιβώτια με δυναμίτιδα, βαρέλια με βενζίνη καθώς και άλλες εκρηκτικές ύλες, αλλά και διάφορα εμπορεύματα.

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί και ενώ το πλοίο ήταν στο τότε λιμάνι εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Λϊγα λεπτά μετά ακολούθησαν μικρές εκρήξεις και περίπου στις 9 παρά τέταρτο μια απίστευτη έκρηξη απο την οποία ο μεν “Πανορμίτης” εξαφανίστηκε, ενώ η πόλη της Σούδας υπέστη τεράστιες καταστροφές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook