«H Ελλάδα δεν πρόκειται να κλείσει σημαντικές συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων φέτος εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης», είπε την Παρασκευή στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα βρίσκεται από το 2007 σε διαπραγματεύσεις για την αγορά γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm, αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Διαπραγματεύεται επίσης με την Ρωσία την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου BMP-3.

\”Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Γαλλία και την Ρωσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταλήξουμε μέσα στο 2011\”, δήλωσε στη συνέντευξή του ο κ. Μπεγλίτης.

\”Είναι σαφές το μήνυμα της κυβέρνησης ότι δεν μπορούμε το 2011, με αυτήν τη δύσκολη συγκυρία να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα\”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και τις πληροφορίες που αναμεταδίδονται από την ιστιοσελίδα Capital.gr, οι αμυντικές δαπάνες για το 2011 προϋπολογίζονται στα 4,87 δισ. ευρώ ή στο 2,13% του ΑΕΠ, έναντι 2,8% του ΑΕΠ το 2010.

Η χώρα προβλέπεται να δαπανήσει 1,6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων φέτος, 20% λιγότερα σε σχέση με το 2010. Τα μισά από αυτά θα αφορούν την αποπληρωμή παλαιότερων παραγγελιών ενώ άλλα 830 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για την συντήρηση υφιστάμενων συστημάτων καθώς και για την προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών αεροσκαφών.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να βρει ιδιώτες εταίρους για τις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Νωρίτερα φέτος το υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε την KPMG ως σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), που έχει συσσωρευμένα χρέη ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

\”Μέχρι την άνοιξη, τον Απρίλιο θα έχουμε τις εισηγήσεις του συμβούλου, ο οποίος ορίσθηκε από το Υπ. Οικονομικών για το μέλλον της εταιρίας, συμπεριλαμβανόμενης της ιδιωτικοποίησης της. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας για να γίνει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός\”, σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι το Δημόσιο θα διαθέσει πλειοψηφικό ποσοστό, έως και 65% της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook