Στο πλαίσιο της ασκήσεως «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015» εξετάσθηκε η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής αέρος (αεροσκάφος «RENEGADE»).

Αυτό που προκύπτει από την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ είναι ότι το σενάριο της άσκησης και κυρίως την αντιμετωπιση της απειλής χειρίστηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ μαζί με τον ΥΕΘΑ .

Το αεροσκάφος «RENEGADE» απεικονίσθηκε από πολιτικό αεροσκάφος Airbus-A320, που διατέθηκε από τον ελληνικό αερομεταφορέα AEGEAN και το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» (Ρόδος) χωρίς επιβάτες.

Κατά την διάρκεια του γυμνασίου εξετάσθηκαν οι διαδικασίες που εκτελούνται μετά από:
α.    Διακοπή επικοινωνίας αεροσκάφους με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας
β.    Απόκλιση από εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου, για την αντιμετώπιση του αεροσκάφους «RENEGADE», απογειώθηκαν δύο F-16 από την 115 ΠΜ (Σούδα Κρήτης), τα οποία και αποτελούσαν τα αεροσκάφη επιφυλακής. Τα εν λόγω αεροσκάφη αναχαίτισαν και αναγνώρισαν, ως «ύποπτο» ίχνος το αεροσκάφος «RENEGADE» και το συνόδευσαν έως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». 

Στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται:

Η άσκηση αντιμετώπισης αεροσκάφους «RENEGADE» εκτελέσθηκε από το ΕΘΚΕΠΙΧ υπό τη διεύθυνση του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, παρουσία του ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημητρίου Βίτσα και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη, Αντιναυάρχου Γεώργιου Γιακουμάκη ΠΝ και Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook