Στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.

«Πρακτικά σίγουρο» ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων θεωρεί ο Επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με δηλώσεις του στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE.

«Έχουμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την αποδέσμευση», είπε άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Θετικό» χαρακτήρισαν από το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι επιταχύνεται η διαδικασία σύγκλισης του Eurogroup, ενώ προσέθεσαν ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, λειτουργεί υπέρ της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και αποτελεί τη βάση για τη συζήτηση στο Eurogroup.

Στην τηλεδιάσκεψη θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το θέμα του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του εφαρμοστού νόμου.

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η απόφαση αυτή συνιστά το δεύτερο καθοριστικό βήμα για επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά και επισημαίνουν ότι σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, ήταν μια ακόμη πράξη υπευθυνότητας.

Οι κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο ανέφεραν επίσης ότι πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και για ταχεία πρόοδο για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Η Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Κάρολαϊν Άτκινσον δήλωσε πως η πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στην ελληνική Βουλή θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εφαρμόσει το οικονομικό μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

«Ελπίζουμε για μια θετική επίλυση σύντομα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Το ΔΣ του ΔΝΤ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα. Από τα 12 δισ. ευρώ τα 8,7 αναλογούν στις χώρες της Ευρωζώνης και τα 3,3 στο ΔΝΤ.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε την Παρασκευή η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ για τις πιθανότητες να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου διάσωσης μετά την έγκριση των σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή, που είχαν θέσει ως όρο η ΕΕ και το ΔΝΤ για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα.

«Είμαι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει θετική έκθεση από την τρόικα και, εάν είναι όντως έτσι τα πράγματα, θα βοηθήσουμε (την Ελλάδα) με την επόμενη δόση», είπε, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι υπουργοί περιμένουν ακόμα την έγκριση του ΔΝΤ για την καταβολή της δικής του δόσης.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα κάνει το σωστό», είπε η κυρία Φέκτερ.

Η αυστριακή υπουργός πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην διάσωση της Ελλάδας, ενώ αρνήθηκε να πει ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των αυστριακών επενδυτών στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι επενδυτές δεν θα εξαναγκαστούν να λάβουν μέρος στη διάσωση, είπε, προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε τις προτάσεις που θα κάνουν».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή οι ιδιώτες επενδυτές. Άλλωστε, όπως τόνισε, «το θέμα αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση (για το πακέτο διάσωσης), αλλά περισσότερο επιθυμία των αξιωματούχων».

Η κυρία Φέκτερ δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι χώρες της ευρωζώνης να βρουν διαφορετικές λύσεις βάσει των δικών τους επιθυμιών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι επίσης πιθανόν οι αξιωματούχοι να διαμορφώσουν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Σημείωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά της Αυστρίας στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας ήταν ίσως η κρατικοποίηση της τράπεζας Kommunalkredit, μιας «bad bank», η συνολική έκθεση της οποίας στο ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Αναπτυξιακή ώθηση με τα κοινοτικά κονδύλια

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας και την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφού χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την επιστολή και υπενθύμισε ότι η πρόταση Μπαρόζο έτυχε καλής υποδοχής στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε τα εξής:

Σε ό,τι αφορά την τεχνική βοήθεια, αυτή θα αφορά την παροχή εμπειρογνωμοσύνης τόσο από τις κοινοτικές υπηρεσίες όσο και από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ που επιθυμούν να συμβάλουν.

Θα αφορά κατά βάση την αύξηση της απορροφητικότητας των ελληνικών αρχών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φορολογικών υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, επί του θέματος αυτού διεξάγονται διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των κοινοτικών κονδυλίων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι το θέμα αυτό μελετάται καθώς και το θέμα της μείωσης της (ελληνικής) εθνικής συμμετοχής στην υλοποίηση των έργων.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί ακόμα να μπει σε λεπτομέρειες, σημείωσε ωστόσο ότι όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν στην απάντηση που θα στείλει στο εγγύς μέλλον ο κ. Μπαρόζο στον κ. Παπανδρέου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook