Έρχονται άμεσα οι αποφάσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τη δημιουργία της νέας υπερ-εφορίας, την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στις καταθέσεις όσων χρωστούν στο Δημόσιο, αλλά και οι ανατροπές στις δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Πασαρέλα» με πάνω από 50 φορολογικά μέτρα ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση ώστε να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα για τα 3 δισ. που θα πάρει τμηματικά η χώρα ως τα Χριστούγεννα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται σύντομα στην Αθήνα (πιθανώς στα μέσα Οκτωβρίου) και ως τότε πρέπει να έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου που έχουν φορολογικό περιεχόμενο. Μέσα στον Σεπτέμβριο έρχονται οι αποφάσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τη δημιουργία της νέας υπερ-εφορίας (με λιγότερο ΣΔΟΕ), την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στις καταθέσεις όσων χρωστούν στο Δημόσιο, αλλά και οι ανατροπές στις δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για Οκτώβριο πάνε η αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, το ψαλίδισμα της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης, η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών της Εφορίας ή ασφαλιστικών ταμείων, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η έναρξη είσπραξης του ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Στο τραπέζι μπαίνουν επίσης το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, θέματα που θα βρει μπροστά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος. Η αρμόδια επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της πριν από την τελική διαπραγμάτευση επί των προαπαιτούμενων. Βήμα-βήμα, τα νέα μέτρα που έρχονται προβλέπουν:

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

1. Κατασχέσεις: Μαζικά πλέον θα γίνεται από τις τράπεζες η ηλεκτρονική αποστολή των περιουσιακών στοιχείων οφειλετών που μπαίνουν στο στόχαστρο για δέσμευση. Οι αυτοματοποιημένες κατασχέσεις θα ξεκινήσουν από τη λίστα όσων έχουν χρέη άνω των 70.000 ευρώ στην Εφορία.

2. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις-εξπρές: Με απευθείας ανάθεση, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης περί προμηθειών του Δημοσίου, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού λογισμικού στη ΓΓΔΕ για διενέργεια ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων.

3. ΦΠΑ: Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών θα ορίζονται τα πρώτα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί η κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ.

4. ΣΔΟΕ: Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα γίνει η μεταφορά της αρμοδιότητας για τελωνειακούς και φορολογικούς ελέγχους από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. Θα πρέπει να μεταφερθούν 3.500 υποθέσεις και 500 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.

5. ΚΤΕΟ: Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο μετά από διασταύρωση στοιχείων.

6. Ποινολόγιο Εφορίας: Θέσπιση νέων διατάξεων για τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους.

7. Αποδείξεις: Ηπιότερες ποινές για τις απλές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ.

8. Κατασχέσεις μισθών: Εφαρμογή της κατάργησης του πλαφόν 25% στο ακατάσχετο επί των μισθών και συντάξεων. Οι κατασχέσεις θα ξεκινούν όχι από τα 1.500 ευρώ αλλά από τα 1.250 για μισθούς και συντάξεις, και από τα 1.000 ευρώ για καταθέσεις.

9. Μείωση των 100 δόσεων: Ανατροπή των ρυθμίσεων του 2014 και του 2015 και απαίτηση από τη φορολογική διοίκηση και τις διοικήσεις των Ταμείων για συντόμευση της διάρκειας της ρύθμισης για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα.

10. Αύξηση επιτοκίων: Καθιέρωση επιτοκίων της ελεύθερης αγοράς (5%) με παράλληλη παροχή προστασίας στους ευάλωτους οφειλέτες (με οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ). Για οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ για να μην αυξηθεί το επιτόκιο θα πρέπει να πληρούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

11. Αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

12. Ηλεκτρονικοί έλεγχοι για απάτη ΦΠΑ: Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την απόκτηση λογισμικού (από τους Βέλγους) για την ανάλυση του δικτύου ΦΠΑ.

13. Έλεγχοι καταθέσεων σε βάθος δεκαετίας: Υπογραφή Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει την επέκταση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών ώστε να παρέχεται το ιστορικό συναλλαγών σε βάθος δεκαετίας.

14. Πρόσβαση από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και σε στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.

15. Λαθρεμπόριο: Δημιουργία τριών κινητών ομάδων δίωξης/επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

1. Αγρότες: Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.

2. ΕΝΦΙΑ: Έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 ώστε να εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα τον Οκτώβριο του 2015, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2016.

3. Φορολογία εισοδήματος: Μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.

4. Φορολογία αγροτών: Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

5. Τυχερά παιχνίδια: Επέκταση της φορολόγησης των μεικτών εσόδων από τυχερά παιχνίδια (GGR), ύψους 30%, στα παιχνίδια VTL, που αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016.

6. Ενοίκια: Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια – για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%).

7. Ναυτιλία: Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου.

8. Επίδομα θέρμανσης: Αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων ώστε να μειωθούν στο ήμισυ οι δαπάνες για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης στον Προϋπολογισμό του 2016. Πρακτικά, λιγότεροι θα παίρνουν πλέον λιγότερα.

9. Επιστροφές φόρου: Νέο σύστημα για την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος.

10. Εισφορά αλληλεγγύης: Μονιμοποίηση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης επί του εισοδήματος από το 2016.

11. Φοροαπαλλαγές: Εντοπισμός όλων των κινήτρων που αφορούν στη φορολόγηση εισοδήματος και ενσωμάτωση των εξαιρέσεων από τη φορολόγηση, καταργώντας εκείνες που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

12. Πλειστηριασμοί: Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

13. Έλεγχοι στην έδρα: Οι ελεγκτές αποκτούν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.

14. Συλλογικές επενδύσεις: Επανεξέταση του πλαισίου φορολογίας κεφαλαίου και επεξεργασία του φορολογικού πλαισίου για τους φορείς συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτούς, σύμφωνα με τον ΚΦΕ και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

15. Αντικειμενικές αξίες: Εν όψει τυχόν αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων, θα γίνει αύξηση των φορολογικών συντελεστών επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, και θα προσαρμοστούν ανάλογα τα τεκμήρια επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων.

16. Τεκμήρια: Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας (συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης τυχόν υπαναχωρήσεων).

17. Αγρότες: Αυστηρότερος ορισμός του επαγγέλματος του αγρότη ώστε να περιοριστούν οι δικαιούχοι όσων φορολογικών προνομίων διατηρηθούν.

18. Πλαστικό χρήμα: Προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και μείωση της χρήσης μετρητών (το νέο πλαίσιο θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2016).

19. Μαύρες λίστες: Δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.

20. Πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών και προσωρινή διαγραφή των ανεπίδεκτων είσπραξης χρεών.

21. Ελεγκτές: Αφαίρεση της προσωπικής αστικής ευθύνης των υπαλλήλων της Εφορίας για τη λήψη μέτρων είσπραξης παλαιών οφειλών.

22. Εθνική στρατηγική εισπράξεων: Πρόταση και εφαρμογή εντός του 2016 εθνικής στρατηγικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης οφειλών.

23. Απενεργοποίηση ΦΠΑ για «κακούς» φορολογούμενους: Θέσπιση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και τον περιορισμό της επανεγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ για την προστασία των εσόδων από τον ΦΠΑ.

24. Απάτη ΦΠΑ: Μέτρα για να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ (τύπου «καρουσέλ»).

25. Αύξηση ορίου απαλλαγής ΦΠΑ: Υποβολή αιτήματος στην Επιτροπή ΦΠΑ της Ε.Ε. και εκπόνηση αξιολόγησης των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του κατώτατου ορίου ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ.

26. Εισπράξεις μεγάλων οφειλών: Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ) για τη βελτίωση της ικανότητάς της επί θεμάτων που αφορούν στην εκκαθάριση και την είσπραξη φόρων, καθώς και στελέχωσή της με ιδιαίτερα ικανούς νομικούς συμβούλους, υποστηριζόμενους από διεθνή ανεξάρτητη εταιρεία εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των οφειλετών.

27. Αυτονομία ΓΓΔΕ: Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων με την οποία θα προσδιορίζονται: α) Η νομική μορφή, η οργάνωση, το καθεστώς και το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων του φορέα. β) Οι εξουσίες και οι λειτουργίες του διευθύνοντος συμβούλου και του ανεξάρτητου διοικητικού συμβουλίου. γ) Η σχέση με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς. δ) Η ευελιξία όσον αφορά στους ανθρώπινους πόρους του φορέα και στη σχέση του με τη δημόσια διοίκηση. ε) Η αυτονομία του προϋπολογισμού του, με τη δημιουργία δικής του Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) και νέο τρόπο χρηματοδότησης για την εναρμόνιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων και τη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας του προϋπολογισμού. στ) Υποβολή εκθέσεων στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο.

Τι έρχεται σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά τον Οκτώβριο

Το μνημόνιο προβλέπει επίσης τη νομοθέτηση έως τον Οκτώβριο του 2015 και εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου του 2016 των εξής μέτρων:

■ Στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών για να μην επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός.
■ Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό βάσης εισφορών για αυταπασχολούμενους με στόχευση στο πραγματικό εισόδημα (από το ονομαστικό που ισχύει σήμερα), εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο εισφορών. Εξετάζεται ήδη πρόταση για σύνδεση των εισφορών ΟΑΕΕ με το πραγματοποιηθέν εισόδημα, θέτοντας παράλληλα ένα κατώτατο επίπεδο εισφορών.
■ Αναθεώρηση και εξορθολογισμό όλων των διαφορετικών συστημάτων εγγυημένων συντάξεων με βάση τις εισφορές και τον έλεγχο των πόρων.
■ Διευθέτηση όλων των λοιπών ζητημάτων για την πλήρη ενοποίηση των συνταξιοδοτικών Ταμείων και κατάργηση σε τρία έτη της χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους.
■ Έως τις 31 Οκτωβρίου 2015 κατάργηση έμμεσων φόρων υπέρ συντάξεων και αντιστάθμιση είτε με μείωση παροχών είτε με αύξηση εισφορών.
■ Αναλογική και σταδιακή εναρμόνιση των παροχών ΟΓΑ με τα υπόλοιπα Ταμεία.
■ Επιπλέον 10% ποινή στην ισχύουσα (6% ανά έτος) για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
■ Σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, αρχίζοντας με το υψηλότερο 20% των δικαιούχων από τον Μάρτιο του 2016.
■ Έως τον Οκτώβριο του 2015 εξεύρεση αντισταθμιστικών για τη δικαστική απόφαση του 2012 αναφορικά με τις συντάξεις.
■ Έως τον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση (συνδικαλιστικός νόμος), τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια, ψήφιση νόμου για τα θέματα αυτά με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook