Τον νέο πρόεδρο της Βουλής θα κληθούν να εκλέξουν σήμερα το πρωί οι βουλευτές, ενώ λίγο αργότερα, σε ξεχωριστή συνεδρίαση, θα γίνει και η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς.

Ο Νίκος Βούτσης είναι το πρόσωπο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαδεχθεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου στη θέση του προέδρου της Βουλής. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε και το ΠΑΣΟΚ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για τη στήριξη του κ. Βούτση, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε μετά από την ορκωμοσία ότι η Ενωση Κεντρώων θα ψηφίσει τον κ. Βούτση καθώς όπως είπε «μου είναι συμπαθής, είναι και συνάδελφος μηχανικός».

Μετά από την ψηφοφορία, ο νέος πρόεδρος θα αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις και αργότερα, στις 13:30 θα γίνει νέα συνεδρίαση, για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Η διαδικασία και οι υποψήφιοι

Τo πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τους Τάσο Κουράκη, Χαρά Καφαντάρη και Γιώργο Βαρεμένο για τις θέσεις των αντιπροέδρων.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, της Χρυσής Αυγής. Στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και θα προταθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης και το ΚΚΕ θα προτείνει και πάλι τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία (151), ενώ για την εκλογή αντιπροέδρου απαιτούνται 75 ψήφοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η απερχόμενη πρόεδρος της βουλής, είχε εκλεγεί σημειώνοντας ρεκόρ με 235 ψήφους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook