Μετά από 20 χρόνια «απροθυμίας» ειδικοί επιστήμονες θα ερευνήσουν κάποια από τα χειρότερα φυσικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων προσπαθώντας να δουν αν συσχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες από Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες χώρες του κόσμου, θα αναλύσουν κάθε γεγονός ξεχωριστά προκειμένου να αποφασίσουν κατά πόσο τα φαινόμενα έχουν επιδεινωθεί ή ακόμα και αν προήλθαν από την αύξηση της θερμοκρασίας του τελευταίου αιώνα.

Αυτή η απόφαση σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις αφού πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ βιομηχανικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αυξήσεις των μέσων θερμοκρασιών διεθνώς.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε ένα αλλαγμένο κλίμα τώρα, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα και ενδεχομένως πιο έντονες θύελλες και καταιγίδες,» είπε ο Peter Stott, επιστήμονας στο Met Office Hadley Centre στο Exeter της Βρετανίας.

Ο Kevin Trenberth, επιστήμονας στο US National Centre for Atmospheric Research (NCAR) στο Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών, συμφωνεί λέγοντας: «Τα πρότυπα μοντέλα δηλώνουν πως θα γίνουν ξηρότερες οι υποτροπικές περιοχές, υγρότερες με περισσότερη βροχή οι περιοχές των μουσώνων και τα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη».

Τα δύο αυτά κέντρα ερευνών θα συνεργαστούν και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Ο Dr Stott είπε: «Είναι προφανές ότι παρατηρούνται αλλαγές στα κλιματικά φαινόμενα αλλά δεν μπορούμε από αυτό να αποφασίσουμε ότι ένα συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου γιατί ξέρουμε πως μπορεί να φταίνε απλώς οι φυσικές διακυμάνσεις».

Ο Dr Stott και οι συνάδελφοί του έχουν ήδη ερευνήσει τις εξής περιπτώσεις: το κύμα ζέστης το 2003 στην Ευρώπη που σκότωσε 35.000 ανθρώπους αλλά και οι πλημμύρες στην Βρετανία το 2000 που κατέστρεψαν 10.000 σπίτια και κόστισαν 1.43 δις ευρώ σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις κατέληξαν στο ότι η ύπαρξη των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα τέτοιων ακραίων γεγονότων.

Επίσης ερευνούν τις ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν φέτος τον Απρίλιο στην Βρετανία, οι πιο υψηλές θερμοκρασίες από το 1659.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook